Deze knuffelhond redde het leven van Dmytro door een kogel op te vangen

22 december 2022 om 20:00 • Aangepast 29 december 2022 om 15:05
nl
De knuffel die het leven van Dmytro uit Oekraïne redde of de tekeningen over de oorlog in Palestina van de 8-jarige Aisha. Het zijn voorwerpen en verhalen van het War Childhood Museum in de Bosnische hoofdstad Sarajevo. Ze zijn de komende twee weken in een tentoonstelling te zien in Kasteel Heeswijk in Heeswijk-Dinther.
Profielfoto van Jos Verkuijlen
Geschreven door

Het War Childhood Museum uit Sarajevo is het enige museum ter wereld dat zich helemaal richt op de ervaringen van kinderen in oorlogstijd. Directeur en oprichter Jasminko Halilovic is druk bezig met de opbouw van de tentoonstelling. Het is voor het eerst dat de tentoonstelling in Nederland is.

“Ik miste vaak het verhaal van het kind”, vertelt Halilovic over waarom hij het museum begon. “Vaak worden de verhalen van politici, soldaten en journalisten verteld, terwijl kinderen vaak een grotere rol spelen dan we denken. Ze zijn veerkrachtig en creatief en helpen vaak anderen. Het is belangrijk om dit verhaal van kinderen te vertellen."

"De kogel zou mij geraakt hebben als de hond er niet was geweest."

Zoals het verhaal van Dmytro uit Oekraïne. In een vitrine staat zijn knuffelhond die zijn leven heeft gered. Zijn knuffel hing gewassen aan een drooghek. Toen Dmytro de knuffel van het rek wilde halen hoorde hij het fluitende geluid van een kogel.

“Hij schampte eerst de knuffel, raakte toen de muur en viel ten slotte op de grond”, is te lezen in het verhaal Dmytro. “Toen ik zag uit welke richting hij was gekomen, besefte ik dat de kogel mij geraakt zou hebben als deze hond er niet was geweest. Hij had mijn leven gered."

Dit gaat recht je hart in.

Een ander verhaal is van de toen 8-jarige Aisha. Ze tekende veel tijdens de oorlog in de Gazastrook in 2014. “In het begin tekende ik alleen oorlogsscenes en alle vreselijke dingen die we hadden gezien. Maar geleidelijk aan begon ik mooie dingen te tekenen, zoals bloemen en spelende kinderen in het park. Tekenen hielp me mijn angst te vergeten”, is te lezen op de tentoonstelling.

Luc Eekhout, directeur van het kasteel, benadrukt hoe indrukwekkend het is om deze verhalen van dichtbij te zien. "Als je dit van dichtbij ziet, wat kinderen meebrengen uit oorlogsgebied, dat gaat recht je hart in", zegt hij. "Kerst is toch een tijd van bezinning en kijken naar wat je hebt. Oorlog is toch iets wat ver weg is. Maar als je deze verhalen hoort, brengt het je dicht bij de realiteit."

De tentoonstelling is van 23 december tot en met 8 januari te zien in Kasteel Heeswijk.

De tekening van Aisha uit de Gazastrook (foto: Jos Verkuijlen).
De tekening van Aisha uit de Gazastrook (foto: Jos Verkuijlen).
Directeur Jasminko Halilovic van het War Childhood Museum (foto: Jos Verkuijlen).
Directeur Jasminko Halilovic van het War Childhood Museum (foto: Jos Verkuijlen).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!