Sympatisanten Omtzigt doen zelf mee aan Statenverkiezingen met Alliantie

24 december 2022 om 13:16 • Aangepast 27 december 2022 om 10:16
nl
Sympathisanten van het Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt, doen in maart mee aan de Brabantse Statenverkiezingen onder de naam 'Alliantie'. De nieuwe partij heeft speerpunten zoals asielbeleid, stikstof, Brussel en pensioenen. En dat is volgens de kersverse fractievoorzitter Henriëtte van Hedel uit Boxtel hard nodig. "Het gaat gewoon niet goed in de samenleving."
Profielfoto van Tessel Linders
Geschreven door

Ze is geboren in Den Bosch en opgegroeid in Vught. Na jaren wonen en werken in de regio Amsterdam, kwam Henriëtte van Hedel (42) vier jaar geleden met het hele gezin weer terug naar het Brabantse land. Het Brabant waar ze na 15 maart veel voor wil betekenen.

Meer dan dat ze in alle jaren als lid van het CDA heeft kunnen doen. De omslag kwam in 2019, na de grote protesten op het Malieveld. "Toen zag iedereen dat het echt niet goed gaat in de samenleving. Het hele sociale middenkader stond daar op het veld. Dat middenkader waar het CDA zich inmiddels onvoldoende voor inzette."

"We wilden veranderen om het beter te maken."

Er ontstond een groot verschil van inzicht over de koers van de partij. Van Hedel richtte in 2020 met een groot aantal gelijkgestemden de stichting Sociale Christen-Democratie op. Los van de partij, om het vooral over de partij en de koers te kunnen hebben. "We wilden echt kijken wat we konden veranderen om het beter te maken."

Tot haar verbazing kreeg ze veel bijval van leden van andere partijen. "Van PvdA'ers die vonden dat hun partij steeds meer gaat lijken op GroenLinks, van VVD'ers die meer wilden opkomen voor de slagers en bakkers om de hoek en van D66'ers die vonden dat het niet zo opschoot met die nieuwe bestuurscultuur." Ze zegde haar lidmaatschap van het CDA op.

"Veel problemen zijn niet op te lossen met een zak geld."

Van Hedel zag de groep groeien. Een brede volksbeweging, noemt ze het zelf. "Allemaal mensen die zien dat veel van de problemen waar we nu mee te maken hebben niet zijn op te lossen met een zak extra geld of door de verantwoordelijkheid een bestuurslaag naar beneden te schuiven."

Op de website van Alliantie worden grote thema's benoemd. Stikstof, asiel, Brussel en pensioenen. Onderwerpen waar de provincie nou niet meteen heel veel in de melk te brokkelen heeft. Van Hedel vindt het belangrijk deze thema's wel te noemen. "We zijn in eerste instantie een landelijke partij. Mensen vinden het belangrijk om te zien waar we staan als het gaat om de grote punten. Tegelijkertijd wordt er nu door een groep vrijwilligers een verkiezingsprogramma geschreven. Niet alleen voor Brabant maar ook Overijssel en Drenthe."

"Wij willen wel een betrouwbare partij zijn."

De sympathisanten van Pieter Omtzigt sluiten niet uit dat de oud-CDA'er zomaar eens 30 zetels zou halen als hij met de Kamerverkiezingen mee zou doen. Omtzigt zelf twitterde vrijdag dat hij niets met de nieuwe partij Alliantie te maken heeft. Van Hedel bevestigt dat.

"Wij zijn niet Pieter Omtzigt. We voeren wel op verschillende vlakken dezelfde strijd. We zijn niet 'zijn' politieke partij. Wij vinden dat we als groep burgers uit het brede politieke midden ook onze verantwoordelijkheid moeten nemen."

Dat Alliantie partij als nummer 17 meedoet aan de Statenverkiezingen in Brabant weet Van Hedel. Dat daarmee de politieke slagkracht wellicht afneemt, weet ze ook. "We gaan het zien na 15 maart. Het staat andere partijen natuurlijk vrij om zich bij ons aan te sluiten", lacht ze.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.