Verkoop van vuurwerk knalt door ondanks inflatie: 'Je leeft maar een keer'

24 december 2022 om 16:18 • Aangepast 27 december 2022 om 10:22
nl
Op straat in Baarle-Hertog sjouwen Duncan en Christiaan met dozen vol vuurwerk. De twee vrienden uit Waddinxveen hebben zojuist voor meer dan 600 euro ingeslagen. Inflatie of geen inflatie, het maakt de vuurwerkliefhebbers weinig uit: "Je leeft maar één keer en het is veel te leuk", zeggen de meesten. De verkoop heeft dan ook niets te lijden van de inflatie.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

"Als je goed verdient, dan kun je het ook missen", zegt Duncan die zojuist dik 600 euro armer is geworden na zijn bezoek aan de vuurwerkwinkel. En de inflatie? Daar houdt hij zich niet mee bezig en dus heeft hij geen cent minder uitgegeven aan vuurwerk: "Je moet ook lol maken in het leven", zegt hij.

"Of ik er nu een tientje of honderden euro's aan uitgeef maakt me niet uit."

Christiaan heeft ook niet bezuinigd op vuurwerk, ondanks de inflatie en hoge prijzen: "Ik vind het leuk, oud op nieuw, drankje erbij, lekker vuurwerk, dat is gewoon genieten, dat vind ik eigenlijk het belangrijkste. Geld speelt voor Christiaan geen rol bij het kopen van vuurwerk: "Of ik er nou een tientje aan uitgeef, zoals vroeger als kind, of honderden euro's nu, dat maakt mij echt niets uit, zolang ik er maar plezier van heb".

"Het is maar één keer per jaar oud en nieuw."

In de vuurwerkwinkel Zena in Baarle-Hertog is het op deze zaterdag voor kerst een drukte van belang. De klanten die vuurwerk inslaan, willen meestal niet voor de camera. Daarvoor is het onderwerp kennelijk toch te gevoelig. Maar op de vraag of ze bezuinigen op vuurwerk, is het antwoord eensgezind nee. Of zoals een man het zegt: "Je leeft maar één keer en het is maar één keer per jaar oud en nieuw."

Drukte bij vuurwerkhandel Zena (foto: René van Hoof)
Drukte bij vuurwerkhandel Zena (foto: René van Hoof)

René uit Rotterdam heeft net met zijn dochter siervuurwerk ingeslagen en een pakketje voor de kleine. Bezuinigen op vuurwerk is volgens hem nergens voor nodig: "Het hoort er gewoon bij, bij oud op nieuw, dus gewoon doorgaan."

"Hier is gewoon leuker vuurwerk te koop."

Jules uit Breda is met zijn vader en broertjes naar Baarle-Hertog gekomen: "Omdat hier gewoon leuker vuurwerk te koop is". Hij heeft net voor iets meer dan 100 euro sier- en knalvuurwerk gekocht. Hij zegt een klein beetje op vuurwerk te bezuinigen: "Want vuurwerk zelf wordt ook al duurder". Dat hij toch nog flink heeft ingeslagen, heeft een simpele reden: "Omdat wij het best wel goed hebben", is het eerlijke antwoord.

Dat de verkoop van vuurwerk niet heeft te lijden onder de inflatie, merkt ook Gijs van vuurwerkwinkel Zena: "Eigenlijk merken wij het niet. Het is na de coronacrisis de eerste keer in drie jaar dat de mensen weer vuurwerk mogen kopen en iedereen gaat eigenlijk helemaal los. Het totaalplaatje is gewoon hetzelfde als in 2019", zegt de vuurwerkverkoper.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!