Sten (9) is de 20e Brabander van het Jaar: deze helden gingen hem voor

30 december 2022 om 12:04 • Aangepast 31 december 2022 om 15:24
nl
De 9-jarige Sten Janssen werd op Eerste Kerstdag verkozen tot Brabander van het Jaar. Hij is de twintigste Brabander die deze titel draagt. Welke inspirerende provinciegenoten gingen hem voor?
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

"Misschien is het een schrijver, politicus of zanger. Of is het uw buurman die iets heel bijzonders heeft gedaan? Wie is uw Brabantse held?" Met dit bericht begon op 27 januari 2003 de zoektocht naar de allereerste Brabander van het Jaar. Dat jaar won volkszanger Frans Bauer.

Een jaar later gingen de beroemde provinciegenoten in de ban. Het werd een zoektocht naar iemand die zich belangeloos inzet voor zijn naasten. Zoals Piet Spijkers uit Tilburg. In 2005 kreeg hij de meeste stemmen, omdat hij toen al vijftien jaar goede dingen deed voor kinderen in Oekraïne. Hij werd al eens uitgeroepen tot ‘man van het jaar’ in dat land. Maar onze provinciale titel vond hij ook een hele eer.

Helden
Regelmatig koos het publiek voor helden. In 2006 redden Jan Ruedisueli en René Nering Bogel uit Eindhoven het leven van de 19-jarige Lotchino Claasen. Hij was na een ruzie neergestoken. Jan en René verleenden eerste hulp en redden zijn leven. Voor Jan was de titel extra waardevol. Hij had 22 jaar als junk geleefd en was nu plots een held.

In 2015 was er een hele groep helden: vijf jongens die in hun zomervakantie een driejarig meisje uit het water haalden in zwembad De Wedert in Valkenswaard.

Verdriet
Vaak is er naast vreugde rondom de uitverkiezing ook verdriet. Toen Sten dit jaar werd verkozen, waren de gedachten bij zijn broertje Wies, die overleed aan hersenstamkanker. In 2014 werd de prijs postuum uitgereikt aan Zoë Swinkels uit Prinsenbeek. Ze was dat jaar overleden aan een hersentumor, vijf jaar oud. Haar laatste wens was om geld in te zamelen zodat er in alle ziekenhuizen kinderpleisters konden komen. Haar ouders en zusje voerden deze wens verder uit via de stichting Zoës Wens.

In 2016 hadden veel Brabanders gewild dat de titel naar Tijn Kolsteren was gegaan. Hij maakte indruk met de nagellakactie van Serious Request in Breda. Maar toen die actie bekend werd, waren de opnames al achter de rug. Tijn overleed het jaar erna. Toen is besloten Tijn postuum te benoemen tot ere-Brabander.

Wachten op privacy instellingen...

Een overzicht van alle Brabanders van het Jaar:

 • 2022 - Sten Janssen (9) uit Eindhoven. Hij slijpt messen om geld op te halen voor onderzoek naar de behandeling van hersenstamkanker. Sten heeft zo al 45.000 euro opgehaald.
 • 2021 - Charles Engelen en Ans van den Broek uit Deurne. Ze runnen Pompidom SpeelGOED, een winkeltje waar gezinnen die weinig te besteden hebben gratis speelgoed uit mogen zoeken.
 • 2020 - Petra de Jager uit Zevenbergen. Petra laat de wens van haar overleden dochter Prisca uitkomen door ieder jaar met kerst boodschappenpakketten uit te delen aan mensen die nauwelijks iets te besteden hebben.
 • 2019 - Teun Toebes uit Best. Teun bezorgt mensen met dementie geluksmomentjes.
 • 2018 - Peggy van de Vijfeijken en Vivienne van Leuken uit Helmond. Ze geven gratis pruiken en haarstukken aan mensen die door ziekte hun haar verliezen.
 • 2017 - Patrick en Miranda Verkoelen uit Helmond. Zij runnen zonder subsidie hun eigen voedselbank: Stichting Hart voor Minima. Zes dagen in de week zorgen ze ervoor dat zo'n 220 gezinnen in Helmond en omgeving een goed gevulde koelkast hebben.
 • 2016 - Ruud van der Meijden uit Boxtel. Hij fietste duizend kilometer en haalde zo veel geld op voor de stichting Gijsje Eigenwijsje.
 • 2015 - Danny Slegers, Luuk Verberne, Igor Smit en Kevin Ras uit Dommelen en Ralph Maas uit Leende. Ze redden in de zomervakantie een meisje (3) uit het water in zwembad De Wedert in Valkenswaard.
 • 2014 - Zoë Swinkels uit Prinsenbeek (postuum). Zoë stierf, 5 jaar oud, aan een hersentumor. Haar laatste wens was geld inzamelen om ervoor te zorgen dat er in alle ziekenhuizen kinderpleisters komen.
 • 2013 - Fien Kerkers uit Asten. Ze geeft, 80 jaar oud, nog iedere dag bijles Nederlands op het Varendonck College in Someren aan kinderen die Nederlands als tweede taal hebben.
 • 2012 - Giel van Genugten uit Waalre en Frans van Gerven uit Valkenswaard. Ze zijn de oprichters van WensAmbulance Brabant.
 • 2011 - Bente van Bergen uit Schijndel. Ze zwom in vier dagen tijd 60 kilometer om geld op te halen voor haar zieke broertje Roan, die aan kanker lijdt, en voor de stichting Doe een Wens.
 • 2010 - Chrisje en Henrie van Uden uit Geldrop. Ze zijn al dertig jaar pleegouders. In al die jaren hebben ze zo'n veertig kinderen opgevangen.
 • 2009 - Patrick van den Berg uit Breda. Hij stopte met zijn studie en ging werken om voor zijn moeder te kunnen zorgen die deels verlamd is.
 • 2008 - Anique Koole uit Breda. Ze startte een buttonactie om geld in te zamelen voor haar zieke vriendin Anne, die leukemie had.
 • 2007 - Els Adams uit Bergen op Zoom. Zij zet zich in voor dieren in nood, 24 uur per dag, zeven dagen in de week.
 • 2006 - Jan Ruedisueli en Renee Nering Bogel uit Eindhoven. Ze redden het leven van de 19-jarige Lotchino Claasen uit Geldrop.
 • 2005 - Piet Spijkers uit Tilburg. Voor zijn werk voor kinderen in Oekraïne.
 • 2004 - Toon en Eliane van Bakel uit Aarle-Rixtel, richtten de voedselbank in Helmond op. Ze raakten later in diskrediet. In 2010 werd het stel door de rechter veroordeeld voor verduistering.
 • 2003 – Frans Bauer uit Fijnaart

Bekijk hieronder wat fragmenten uit het verleden van de bekendmaking van de Brabander van het Jaar:

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.