Helmen voor snorfietsen niet aan te slepen vanwege helmplicht

30 december 2022 om 07:00 • Aangepast 31 december 2022 om 15:23
nl
Er is enorm veel vraag naar helmen voor snorfietsers, nu het vanaf 1 januari verplicht is om een helm te dragen als je op een snorfiets rijdt. "Het is een gekkenhuis", zegt scooterhandel Prudon in Volkel. Online zijn de helmen vaak uitverkocht. Ook bij scooterwinkel Hurkx in Eindhoven gaan de helmen deze week als warme broodjes over de toonbank.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

"Veel mensen weten niet dat de helm al vanaf 1 januari verplicht is voor een snorfiets. Wij krijgen veel telefoontjes met vragen over de ingangsdatum", zegt Jolanda Hurkx van de winkel in Eindhoven. Ze meent dat dit komt doordat er weinig ruchtbaarheid aan is gegeven. Zo zijn er bijvoorbeeld geen spotjes op televisie te zien. Zelf gebruikt Hurkx social media om klanten er op attent te maken.

De overheid heeft de regel ingevoerd in de hoop dat hiermee het aantal verkeersdoden en verkeersgewonden onder snorfietsers daalt. Een snorfiets mag maximaal 25 kilometer per uur rijden en is te herkennen aan een blauwe kentekenplaat.

Angelique van de Werf is donderdag met haar man naar de winkel gekomen om helmen te kopen. "Het is natuurlijk verplicht, maar ook fijn voor de veiligheid. Al wordt het gevoel van vrijheid wel minder met een helm op. Maar als iedereen het toch moet, dan zien we er weer allemaal hetzelfde uit", zegt van de Werf.

"Ik neem voortaan toch maar een kammetje mee."

Vooral voor vrouwen is de helmplicht een dingetje. Bijvoorbeeld als je een mooi kapsel hebt, zeggen dames die in de winkel zijn. "Ik neem voortaan toch maar even een kammetje mee", zegt Van de Werf. Ook verkoopster Britt ziet de helm als een nadeel voor haar kapsel. "Voor mij in ieder geval wel, ik denk dat ik voortaan een etui meeneem met haarlak en een kammetje."

Dennis van Kranenbroek is naar de winkel gekomen om een helm te kopen voor zijn dochter. "Ze zijn bijna overal uitverkocht. Online worden ze wel aangeboden, maar als je ze dan wil bestellen zijn ze niet op voorraad." Hij vindt de nieuwe helmplicht verstandig. En ook zijn dochter heeft er gelukkig geen moeite mee. "Ze heeft lang stijl haar, dus dat blijft wel in de plooi zitten", zegt hij met een lach.

Wie van plan is om in het nieuwe jaar zonder helm te blijven rijden, riskeert een boete van honderd euro. "Ik denk dat misschien een klein gedeelte van de jeugd geen helm wil dragen, maar ze moeten wel voor de veiligheid. Een helm kost rond de zeventig euro, dus houden ze ten opzichte van een boete nog geld over", zegt Van Kranenbroek.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.