Video

Windhozen bij de jaarwisseling: zo steek je veilig vuurwerk af

30 december 2022 om 20:00 • Aangepast 2 januari 2023 om 10:18
nl
Ga jij zaterdag knallen tijdens de jaarwisseling, let dan goed op. Het gaat flink waaien, dus veilig vuurwerk afsteken kan een uitdaging zijn. We vragen een vuurwerkexpert om advies, want hoe steek je veilig vuurwerk af bij onstuimig weer? Frits Pen is vuurwerkexpert, hij verzorgt grote vuurwerkshows en hij geeft advies.
Profielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door

Het wordt dit weekend wel uitzonderlijk warm: 15 graden, zo meldt Weerplaza. Het warmterecord van vorig jaar staat op 15,1 graden op beide dagen, dat kan dus zomaar verbroken worden. De wind kan wel spelbreker worden.

Pak de ruimte
“Met de harde wind die wordt voorspeld, adviseer ik mensen om op grote vlaktes te gaan staan. Zoek een plek waar je veel ruimte hebt zodat omstanders ook echt flink afstand kunnen houden.” De Rijksoverheid adviseert bij normale weersomstandigheden een afstand van minimaal acht meter voor omstanders. Met harde wind moet dat minstens het dubbele zijn.

Laat het niet wegwaaien
Losse vuurwerkpijlen zijn sinds 2020 verboden en het zogeheten compound vuurwerk (meerdere vuurwerkpotten in één, red.) staat vaak stevig op de grond. Maar bijvoorbeeld fonteinen kunnen zomaar alle kanten op waaien. Zet het vuurwerk goed vast, voordat je het aansteekt. Houd ook rekening met de windrichting als je het vuurwerk aansteekt en let op eventuele bomen in de buurt. Aansteken van vuurwerk doe je met een aansteeklont.

Brillen voor iedereen
Of het nou hard waait of niet, zet altijd een vuurwerkbril op. Dat geldt voor iedereen, ook voor omstanders. Als het vuurwerk eenmaal de lucht in gaat, komt het er met hoge snelheid uit. Maar zodra het afremt in de lucht, kan de wind er vat op krijgen. En ook dan kan het vuurwerk alle kanten op gaan. Een veiligheidsbril is een must.

Alcohol en vuurwerk gaan niet samen
Tja, vuurwerk en alcohol gaan niet samen. Je moet immers je koppie erbij houden. Dat zegt ook vuurwerkexpert Pen: “Geen alcohol, dat is vanzelfsprekend hè.” We noemen het toch voor de zekerheid.

Let op je kleding
Draag geen licht ontvlambare kleding zoals nylon, want dat kan met een klein vonkje al in brand vliegen. Draag kleding waar geen vuurwerk in terecht kan komen (dus geen jas met capuchon, geen wijde laarsjes). Dat geldt dus ook voor de kijkers.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.