De oliebollen van de sterrenchef zijn met kaviaar en gedroogde ham

31 december 2022 om 18:17 • Aangepast 1 januari 2023 om 12:08
nl
Waar de oliebollen, krentenbollen en appelbeignets als zoete broodjes over de toonbanken vliegen worden er in Valkenswaard culinaire bollen gebakken. Sterrenchef Herman Cooijmans van restaurant Eden bakt dit jaar oliebollen met bijvoorbeeld kaviaar en gedroogde ham.
Profielfoto van Liam Toll
Geschreven door
Liam Toll

De door Michelin bekroonde chef Herman Cooijmans doet het voor het derde jaar op rij. "We doen het sinds het eerste coronajaar. Omdat we toen geen kerst mochten draaien moesten we iets anders bedenken. Dat werden dus oliebollen", zegt Herman. Ondanks zijn Michelinster voelt hij zich niet te groot om "gewoon" oliebollen te bakken. "Ik deed het vroeger al voor familie en vrienden en vind het gewoon echt leuk om te doen."

"Ik heb Aziatische oliebollen maar ook onze speciale bol. Die met kaviaar en gedroogde ham".

Herman heeft wel zijn eigen draai gegeven aan de oliebollen. "Natuurlijk heb ik ook gewoon normale bollen en appel-krentenbollen", legt de chef uit. Maar daarnaast heeft hij nog heel veel andere bollen. "Ik heb Aziatische oliebollen maar ook onze speciale bol. Die met kaviaar en gedroogde ham." De bol is gebaseerd op een gerecht waar het restaurant om bekend staat. "Vanille parfait gewikkeld in ham met daarbij een vanille crème met caviaar."

Ook zijn klanten zijn zeer tevreden met de speciale oliebollen. "Heel bijzonder, het heeft veel smaak; is een beetje pittig en ik vind het echt heel mooi", zegt een van de proevers. "Je moet echt in een hap proberen alle smaken te krijgen. Dus ook de kaviaar; vanille crème en de ham." Een andere klant noemt het zelfs de perfecte bol. "Heel zoet en hartig, daarom houd ik zo van het koken van Herman. Hij heeft daar altijd een goede combinatie tussen en dit is weer een perfect voorbeeld."

"Mijn frituur is te klein, dus doe ik het in de pan".

Herman bakt zijn oliebollen ook niet zoals iedereen dat thuis doet. "Mijn frituur is te klein, dus doe ik het in de pan." Dat brengt wat moeilijkheden met zich mee maar daar draait de sterrenchef zijn hand niet voor om. "Ik meet met een thermometer de temperatuur. Het vet mag niet te heet of te koud zijn want dan zuigt de bol teveel vet op en dat wil ik niet." De ideale temperatuur voor zijn oliebol is dan ook tussen de 170 en 180 graden."

In de toekomst blijft Herman ook bij de soorten bollen die hij nu heeft. "Ik wil niet dat mijn klanten elk jaar maar moeten gokken wat ik dat jaar weer eens ga doen. Daarom blijf ik de komende jaren gewoon bij de vier soorten bollen die ik nu heb." Ook de speciale bollen zijn erg in trek naast de gewone oliebollen die hij verkoopt. "Ik heb al zeker honderd kaviaarbollen verkocht. Meestal kopen mensen een speciale bol en dan een paar gewone, maar het komt zeker voor dat mensen meerdere speciale bollen mee naar huis nemen."

De speciale oliebollen zijn natuurlijk wel wat duurder als de ordinaire oliebol. De bol met kaviaar kost 4,50 per stuk. De Aziatische bol 1,50.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!