Het nieuwe jaar begint met een record: warmste jaarwisseling ooit

1 januari om 09:40 • Aangepast 2 januari om 09:38
nl
Een jas was rond middernacht buiten niet nodig bij het afsteken van of het kijken naar vuurwerk. Het was namelijk erg zacht voor de tijd van het jaar. In Eindhoven was het om twaalf uur 16,9 graden. Nog nooit was het ergens in ons land zo warm in januari. Ook elders in Brabant was het tijdens de jaarwisseling lenteachtig.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

In Volkel steeg het kwik naar 16,6 graden. Het weerstation in Gilze-Rijen registreerde 16 graden. Alleen in Woensdrecht werd de 16 graden-grens niet gehaald. Hier bleef de temperatuur steken op 15,5 graden, zo meldt Weerplaza.

Roosmarijn Knol van Weerplaza had zaterdag al voorspeld dat er weer een record zou worden verbeterd. "Het blijft redelijk warm", zei ze op oudjaarsdag, die ook al een recordaantekening kreeg. De verklaring? Vanuit het zuidwesten werd warme lucht aangevoerd.

De Bilt plukte er ook de vruchten van. Hier werd de warmste jaarwisseling ooit genoteerd. Met 15,5 graden werd op dit landelijke hoofdstation van het KNMI het record van 12,1 graden van de jaarwisseling 2006/2007 ruimschoots verbroken. De allereerste meting van 2023 was direct goed voor de warmste nieuwjaarsdag, de vroegste lentedag én de warmste januaridag ooit gemeten in De Bilt.

Het oude record voor de hoogste januaritemperatuur in De Bilt stond op 15,1 graden op 13 januari 1993.

De hoogste temperatuur ooit gemeten ergens in ons land lag voor de maand januari op 16,5 graden. Dat record werd gemeten op 16 januari 1947 in Maastricht. Daar zijn we met 16,9 graden in Eindhoven dus ook al overheen gegaan.

Later vandaag worden her en der in ons land, waaronder in Brabant, nieuwjaarsduiken gehouden. Ook dan zal de temperatuur behaaglijk zijn, voor de tijd van het jaar. De Eindhovense piek zal echter bij lange na niet worden gehaald.

De komende week zal het maximaal een graad of twaalf worden. Een beetje behelpen dus met de zachte jaarwisseling in het achterhoofd.

LEES OOK: Het is de warmste oudjaarsdag ooit gemeten in Brabant

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone