Video

Ravage na grote brand in kerk in Veghel, schade bij daglicht goed te zien

1 januari 2023 om 10:47 • Aangepast 2 januari 2023 om 10:28
nl
Bij daglicht is zondagmorgen goed te zien hoe groot de schade is aan het kerkgebouw in Veghel dat in de nieuwjaarsnacht afbrandde. Het dak en de muren aan de zijkant van het gebouw zijn ingestort. De monumentale gevel van de kerk staat nog overeind, maar er wordt rekening gehouden met het scenario dat deze gevel ook nog omvalt.
Profielfoto van Femke de JongProfielfoto van Liam Toll
Geschreven door
Femke de Jong & Liam Toll

De ochtend na de brand komen mensen die in de buurt van de kerk wonen kijken hoe groot de schade is. Een groot deel rondom de kerk is afgezet met linten, vanwege het instortingsgevaar.

"Het valt me mee, maar ook zeer tegen", zegt Trudy van der Krogt die in de buurt woont. "De muren staan natuurlijk nog, maar het dak is helemaal weg en voor mij is er met deze brand ook een stukje nostalgie weg."

De verslagenheid is groot vanwege de brand, maar er is ook wel opluchting. "De wind stond goed afgelopen nacht, daardoor is de Lambertuskerk bespaard gebleven. Dat had ik nog vele malen erger gevonden", zegt Van der Krogt. Harriette van der Steen kwam zag de brand toen zij terug ging naar haar appartement. "Het was zo heftig, alles stond in de brand. Het was een heel schril contrast, aan de ene kant vuurwerk en aan de andere kant echt vuur."

Vlak na middernacht brak de brand uit in het gebouw naast de Lambertuskerk aan de Meester Van Coothstraat in Veghel. Het gebouw dat is afgebrand, is de congregatiekapel achter de Lambertuskerk in Veghel. Die stamt uit het jaar 1890.

Waarschijnlijk is vuurwerk de oorzaak van de brand. De brandweer heeft het vuur gecontroleerd laten uitbranden. Het was nog spannend of de monumentale voorgevel bleef staan. Dat is voor nu gelukt. Burgemeester Kees van Rooij van de gemeente Meierijstad laat weten nog niet te kunnen zeggen wat er nu gaat gebeuren met het kerkgebouw. "Daar heb ik echt nog geen idee van, we moeten gewoon kijken hoe groot de schade is en wat er te redden valt."

Bij daglicht wordt de schade duidelijk (foto: Sander van Gils/SQ Vision).
Bij daglicht wordt de schade duidelijk (foto: Sander van Gils/SQ Vision).
Van het dak is niks meer over (foto: Sander van Gils/SQ Vision)
Van het dak is niks meer over (foto: Sander van Gils/SQ Vision)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!