Video

Exploderend olievat oorzaak fataal carbid-ongeluk in Diessen

2 januari 2023 om 13:07 • Aangepast 3 januari 2023 om 12:48
nl
Bij het fatale carbid-ongeluk in Diessen zaterdag is een olievat met een inhoud van tweehonderd liter geëxplodeerd. Daarbij kwam een man van 23 uit die plaats om het leven. Het vat met daarin het carbid explodeerde nog voordat het slachtoffer het wilde aansteken, zo zegt een woordvoerder van de politie maandag tegen Omroep Brabant.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

De politie gaat uit van een noodlottig ongeval. Dit gaf ze eerder ook al aan. Er is geen sprake van strafbare feiten, zegt de woordvoerder. Met deze conclusie is het onderzoek voor de politie afgesloten.

Het noodlot sloeg zaterdag om half vijf in de middag toe in een weiland in Diessen. Veertig mensen, met name jongeren, waren traditiegetrouw met carbid aan het schieten. Tot het ineens misgaat. Door het exploderende vat raakt de 23-jarige man zwaargewond. Hij wordt nog wel naar het ziekenhuis gebracht, maar hulp mag niet baten.

Bij carbidschieten wordt volgens de traditie in een metalen melkbus carbid in aanraking met water gebracht. Dat zorgt voor een chemische reactie waar gas bij vrijkomt. Dat gas schiet onder hoge druk en met veel snelheid de deksel van de bus. Soms wordt er ook een bal gebruikt om de bus mee af te dichten. De bedoeling is dat er een enorme knal ontstaat bij het schieten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!