Video

Diessen in rouw na dodelijk carbidongeluk: ‘Het is verschrikkelijk’

1 januari 2023 om 17:29 • Aangepast 2 januari 2023 om 08:21
nl
Bewoners van Diessen reageren geschokt op het fatale carbid-ongeluk, waarbij zaterdagmiddag een 23-jarige plaatsgenoot om het leven kwam. “Dit doet heel veel met het dorp”, zegt Corrie van den Hout.
Profielfoto van Joris van DuinProfielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door
Joris van Duin & Raymond Merkx

Het is half vijf in de middag op oudejaarsdag als het noodlot toeslaat bij een van de vele weilanden in Diessen. Veertig vooral jongeren schieten traditiegetrouw met carbid. Maar dan gaat het ineens mis. Een 23-jarige man raakt zwaargewond bij een van de enorme knallen. Hij wordt nog wel naar het ziekenhuis gebracht, maar hulp mag niet baten. Hij overlijdt.

Wat er precies is gebeurd, is niet helemaal duidelijk. De politie gaat in elk geval uit van een noodlottig ongeluk.

"Dit doet veel met het dorp. Iedereen kent elkaar hier."

Het dorp is een dag later in rouw gedompeld. “Ik schrok me rot. We kennen de jongen goed. Hij zat bij onze zoon in de klas”, zegt Corrie van den Hout. Dit doet veel met het dorp. Iedereen kent elkaar hier. Hij was een echte dorpsjongen. Veel buiten, altijd bezig.”

Haar man Corné beaamt dat. Hij zag zaterdagmiddag rond vijf uur veel ambulances naar het weiland aan de Oirschotsedijk rijden. “Later hoor je dat die jongen naar het ziekenhuis is gebracht. Dan denk je: ‘Het zal toch niet?’ En dan hoor je dat het ongeluk hem fataal is geworden. Het is verschrikkelijk.”

Volgens hem zal het carbidongeval altijd aan de jaarwisseling verbonden zijn. “Dit blijft altijd aan oud en nieuw kleven."

"Ik heb de enorme verslagenheid gevoeld waarbij hoop en vrees elkaar afwisselden."

Het carbidschieten is volgens buurtbewoners een traditie voor veel jongeren in het dorp. Carbid komt daarbij in een ouderwetse melkbus in aanraking met water. Dat zorgt voor een chemische reactie waar gas bij vrijkomt. Dat gas schiet met hoge snelheid de deksel van de bus. Soms wordt er ook een bal gebruikt om de bus mee af te dichten. De bedoeling is dat er een enorme knal ontstaat bij het schieten.

Burgemeester Evert Weys kwam na het incident naar de plek van het ongeval. “Ik heb de enorme verslagenheid gevoeld waarbij hoop en vrees elkaar afwisselden”, zegt hij. “Ik wens alle betrokkenen heel veel steun en kracht toe in deze moeilijke tijd.”

Volgens inwoner Ad van Doormaal is dat hard nodig. "Het is een ramp voor zo'n klein dorp als Diessen dat zo'n jonge man uit het leven wordt gerukt. Dit is verschrikkelijk voor iedereen."

LEES OOK: Man (23) overleden bij carbidschieten in Diessen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!