Dag wegwerpbekers! 013 haalt met herbruikbare bekers 50.000 euro op

4 januari 2023 om 08:00 • Aangepast 12 januari 2023 om 17:09
nl
Volop feesten, zingen én drinken in 013. Het leverde niet alleen de Tilburgse poptempel geld op, ook een goed doel ontvangt zo’n 50.000 euro. En wel door de komst van herbruikbare bekers die je als bezoeker aan het einde van je bezoek kunt doneren. Nog een extra voordeel: de zee van plastic bekers op de grond van de concertzaal hoeft ook niet meer opgeruimd te worden.
Profielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door

Struikelen over bekers in een donkere zaal en irritant gekraak bij een akoestische voordracht: in de meeste concertzalen zijn ze daar wel klaar mee. Uniek is het dan ook niet, bij meer concertzalen is het tegenwoordig gebruikelijk om statiegeld te betalen voor je beker.

"Je merkt dat veel mensen die vijftig cent wel kunnen missen."

Bij 013 betaal je voor de harde beker eenmalig vijftig cent statiegeld. Je kunt ‘m nogmaals laten vullen, vijftig cent terug krijgen of doneren aan het goede doel. En dat laatste deden veel bezoekers.

“Het staat mensen vrij om het bedrag terug te krijgen maar je merkt dat veel mensen die vijftig cent wel kunnen missen. Door de beker te doneren doe je iets goeds terug”, vertelt Mijndert Rodolf, hoofd marketing en communicatie van 013.

Het goede doel van de poptempel is het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties. Zij willen jaarlijks zo’n 20 miljoen kinderen wereldwijd voorzien van een schoolmaaltijd. Lever je één beker in, dan doneer je één maaltijd. “Wat helpt zijn de inleverbakken voor de bekers door het hele gebouw, met daarbij die heldere boodschap.”

In totaal leverden bezoekers van mei tot en met december 103.043 bekers in, wat resulteert in een bedrag van ruim 51.000 euro dat wordt overgemaakt naar het goede doel.

"Veel mensen waren klaar met al dat plastic op de grond."

Ook in 2023 gaat 013 door met de harde drinkbekers en het inleveren voor het goede doel. Volgens Rodolf is het wel mogelijk dat er in de loop van het jaar gekozen wordt voor een ander goed doel. Ondertussen profiteert de poptempel zelf ook van de harde bekers. "Veel mensen waren klaar met al dat plastic op de grond, het werd als storend ervaren. Dus dat is een extra voordeel voor ons."

Ondertussen heeft de poptempel ook de flesjes water ingeruild tegen een tapsysteem voor water. Kraanwater wordt door het systeem gefilterd en eventueel voorzien van bubbels. Het verschil in inkoopprijs van water uit de kraan met water dat bij een brouwer wordt gekocht, wordt door 013 per verkocht glas gedoneerd aan Made Blue Foundation.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.