Nieuwjaarsreceptie nieuwe stijl: de burgemeester komt naar u toe

5 januari 2023 om 19:00 • Aangepast 16 januari 2023 om 15:54
nl
Zoals oliebollen en champagne bij de jaarwisseling horen, staat ook de nieuwjaarsreceptie rond deze tijd op het programma. Vaak een verplichting, met veel bekende koppen en oppervlakkige gesprekjes. Dat kan anders, dachten ze in de gemeente Gilze en Rijen. Ze gaan dit jaar naar de burger toe. Maar zit die daarop te wachten?
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

Door het verwachte slechte weer, is de nieuwjaarsreceptie 2.0 verplaatst van de Rijense weekmarkt naar het overdekte winkelcentrum De Laverije.

Daar is het vanaf het begin, ’s middags om half één, aardig druk. Zo’n dertig tot veertig man bewegen rond burgemeester Derk Alssema en de wethouders. Onder hen veel grijze koppen en het aantal scootmobielen is oververtegenwoordigd.

"Ik heb u bij de voedselbank gezien!"

Maar het zou flauw en ongepast zijn daar neerbuigend over te doen. Waar normaal gesproken vooral vertegenwoordigers van het plaatselijke verenigingsleven hun gezicht laten zien, is het nu bijvoorbeeld mevrouw Roelands (65). Enthousiast rijdt ze in haar scootmobiel op burgemeester Derk Alssema af. “Ik heb u bij de voedselbank gezien!” roept ze blij. “Ja ik was daar aan het helpen”, herinnert hij zich. “Ik had geen pak aan, was undercover. Fijn dat u er bent.”

Deze ontmoeting is voor Roelands een ideale manier om Alssema nog eens een hand te geven. “Op de nieuwjaarsreceptie in het gemeentehuis kwam ik eigenlijk nooit. Ik ben niet het type dat snel ergens op afstapt. Maar nadat ik de burgemeester bij de voedselbank had leren kennen, wilde ik ‘m nog wel een keer ontmoeten.”

Ook andere bezoekers reageren enthousiast: “Vroeger stond je met z’n allen in een hal, was je verplicht om te gaan. Dat is nu anders”, zegt een man. “Ik heb gepraat met d’n burger. Leuke man”, zegt een ander vrolijk. “Dit is vrijblijvender, zo heb je meer contact met mensen.”

"Ik zie nu juist mensen die minder vaak bij de gemeente komen."

Het klinkt Alssema uiteraard als muziek in de oren. “De voorzitters van de voetbalvereniging en de ondernemersvereniging, die kwamen altijd naar de nieuwjaarsreceptie. En nu zie ik juist mensen die misschien wat minder vaak met de gemeente in aanraking komen.”

Om het ook voor kinderen aantrekkelijk te maken langs te komen, staat Cato de Visser (12) met een bord vol snoepzakken in de hand. Ze is de jeugdburgemeester van Gilze en Rijen. “Dit is een stuk gezelliger dan een nieuwjaarsreceptie. Nu komen ze in contact met mensen en kunnen die vertellen wat ze vinden van hoe ’t gaat in Rijen.”

Wat niet verandert: de onvermijdelijke nieuwjaarstoespraak. Om kwart over twee gaat de keten om, Alssema stapt op een verhoginkje, microfoon in de hand. Hij beschouwt afgelopen jaar: hoe de oorlog in Oekraïne ook invloed had op zijn gemeente. Maar ook het afgenomen vertrouwen in de overheid bespreekt hij en hij reikt de hand: “Wij zijn er om u te helpen en samen naar oplossingen te zoeken.”

Vrijdag is de nieuwjaarsontmoeting in de andere kern van de gemeente: op de weekmarkt in Gilze. Als het daar ook zo druk wordt, is deze nieuwjaarsreceptie 2.0 wat Alssema betreft een blijvertje.

Jeugdburgemeester Cato de Visser van Gilze en Rijen (foto: Tom van den Oetelaar).
Jeugdburgemeester Cato de Visser van Gilze en Rijen (foto: Tom van den Oetelaar).
Burgemeester Derk Alssema in gesprek met inwoners van Gilze en Rijen (foto: Omroep Brabant).
Burgemeester Derk Alssema in gesprek met inwoners van Gilze en Rijen (foto: Omroep Brabant).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!