Video

Jetty, Sjan en Angele zijn de drie koningen van Berkel-Enschot

5 januari 2023 om 21:00 • Aangepast 9 januari 2023 om 10:28
nl
Jetty, Sjan en Angele trokken donderdag als Balthazar, Melchior en Kaspar langs de deuren van hun appartementencomplex in het centrum van Berkel Enschot. De drie dames, tachtig plus en volop vief, willen zo de traditie rondom Driekoningen levend houden.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

Eigenlijk zijn ze een dag te vroeg, want Driekoningen valt op 6 januari. Mooi verkleed bellen ze aan bij de eveneens oudere medebewoners in het complex. Meteen wordt uitbundig het Driekoningenlied gezongen. Maar ze zijn ook op pad voor het goede doel, want ze zamelen geld in voor Villa Pardoes, waar zieke kinderen en hun ouders even op adem kunnen komen.

Ze noemen zich deze middag Balthazar, Melchior en Kaspar. Zelf kennen ze drie wijzen uit het oosten nog uit hun jeugd, toen ze als kind aanbelden in de buurt om het Driekoningenlied te zingen. Destijds kregen ze dan snoep als dank. Maar snoep hebben ze niet meer nodig, dus wordt er geld ingezameld voor het goede doel.

"Dat is typisch iets van het katholieke zuiden."

"Het zou toch eeuwig zonde zijn als zo'n oude traditie verloren gaat", zeggen ze. Want de jeugd gaat steeds minder op pad voor Driekoningen. De Brabanders bij wie ze langsgaan, die kennen die traditie natuurlijk wel en ze vinden het stuk voor stuk leuk dat de dames bij ze aanbellen. Opmerkelijk; de 93-jarige Truus bij wie ze ook aanbellen en die uit Groningen komt, kende Driekoningen vroeger niet. "Dat is typisch iets van het katholieke zuiden."

Truus is er niet minder enthousiast om. Ze is speciaal naar de winkel gegaan om geld te wisselen: "Tegenwoordig gaat alles met pinnen, dus ik had geen kleingeld op zak", zegt ze. De bewoners geven gul voor Villa Pardoes. Het zijn vooral briefjes van vijf en soms zelfs meer, die in de collectebus verdwijnen. En daarmee is deze vroege Driekoningen al geslaagd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.