Verdriet bij verzorgers na verdrinking chimpansee: 'Zelf uit water gehaald'

7 januari 2023 om 15:08 • Aangepast 16 januari 2023 om 16:29
nl
Het overlijden van chimpansee Stephan in Safaripark Beekse Bergen was enorm schrikken voor de dierenverzorgers. Na wat onrust vrijdag bij de groep chimpansees, sprong het dier in het water. Daar verdronk hij. "De verzorgers hebben hem zelf uit het water gehaald. Toen was hij helaas al overleden", vertelt zoölogisch manager Martin van Hees.
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

Het ongeluk gebeurde vrijdagmiddag. Het was onrustig in het apenverblijf, maar volgens Van Hees is dat normaal. "Chimpansees zijn bombastische dieren die af en toe wat ruzie maken. Ze hebben heel veel rangorde, dus soms moet daar weer even over gevochten worden. Dat hoort gewoon bij chimpansees. Er was gisteren dus eigenlijk niets bijzonders aan de hand."

Van Hees staat naast het water, als hij erover vertelt. Het dierenverblijf wordt van het publiek gescheiden met een gracht. "De onrust startte daar bovenop de toren", zegt hij als hij naar een klimrek wijst. "Uiteindelijk kwamen ze beneden en liepen ze hier door naar de hoek", hij wijst naar een plekje naast het water.

Daar sprong Stephan ineens in het water. "In alle consternatie die er was, heeft hij de verkeerde beslissing genomen. Op een ongelukkig moment koos hij voor het water. Hij stond eerst nog op het ondiepe gedeelte, maar daarna raakte hij onder water en verdronk hij."

"Het was erg schrikken voor de verzorgers."

De groep in het apenverblijf telt nu acht vrouwen en zes mannen. Volgens Van Hees gaat het zaterdag, ondanks het verlies, goed met de dieren. "Gelukkig. In het begin merkte je dat ze een klein beetje timide waren. Ze hebben ook wel even gekeken op de plek waar de chimpansee het water in is gegaan. Maar het ziet er nu allemaal goed uit, ze zijn heel rustig."

De gebeurtenis heeft volgens Van Hees wel flinke impact op de verzorgers van de chimpansees. Toen het dier in het water was verdronken, hebben ze hem er zelf uitgehaald. "Het was heel erg schrikken voor ze", legt hij uit. "Ze hebben gisteren heel goed gereageerd. Ze waren in eerste instantie vooral bezig om de groep dieren binnen te krijgen en te kijken of de chimpansee nog te redden was."

"We gaan kijken hoe dit te voorkomen was en wat we kunnen aanpassen."

Toen het dier eenmaal uit het water was gehaald, was er zichtbare emotie bij de verzorgers. "Dat hoort er ook bij. Ze kennen de dieren persoonlijk. Stephan was een van hun dieren die erbij hoorde en nu is die in een keer weg. Ze missen hem wel." Enkele bezoekers zagen het vrijdag ook gebeuren. Volgens Van Hees heeft het park met hen gesproken.

Het was een vrij uitzonderlijke gebeurtenis, maar het safaripark gaat mogelijk maatregelen nemen in het apenverblijf. "Dat doen we niet vandaag of morgen, maar in de loop van komende weken gaan we zeker evalueren. We gaan kijken wat er precies is gebeurd, hoe dit te voorkomen was en wat we kunnen aanpassen."

LEES OOK: Chimpansee Stephan valt na ruzie in het water en verdrinkt in Beekse Bergen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.