Driekoningenoptocht nieuwe stijl: Sterrentocht voor iedereen

8 januari om 19:38 • Aangepast 16 januari om 16:48
nl
Een driekoningenoptocht nieuwe stijl: dat moest de Sterrenoptocht zijn die zondagavond door de straten van Tilburg trok. De levende dieren zijn vervangen door lichtornamenten. In de tocht zie je hoe divers de stad is. Maar is dit een vervanger van Driekoningen?
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

Aan de tocht deden ook zo’n vierhonderd basisschoolleerlingen mee. Ze verzamelden zich met de andere deelnemers in de Heikese Kerk. Eén van hen was Justyna van Halteren Bogucka. Ze werkt op de Poolse school en deed mee met een groep Poolse kinderen. Met de driekoningentraditie is ze bekend en ze vond de Sterrentocht meteen een topidee: “Al in het vorig voorjaar hoorden we van dit initiatief en ik ben blij dat we mee mogen doen. Dit lijkt zo op wat we in Polen gewend zijn.”

“Het ziet er zo mooi uit met al die lampionnen.”

Tegen halfvijf ging iedereen naar buiten voor de opening op het plein voor de kerk. Na optredens waarbij het publiek inzet soms meer waardeerde dan toonvastheid, was het woord aan burgemeester Weterings. Hij sprak lyrisch over het nieuwe evenement, dat de stad moet verbinden: “We laten zien dan we samen geloven in de toekomst, want die kunnen we alleen maar samen hebben.”

Nadat de honderden aanwezigen samen hadden afgeteld, sprong de grote verlichte ster aan en begon de tocht. Brenda liep met haar kinderen mee met de groep van basisschool Panta Rhei: “We vinden het súper leuk! We zijn blij verrast. Dit is voor het eerst en het ziet er zo mooi uit met al die lampionnen.”

“Kinderen kunnen er iets van leren.”

Twee toeschouwers langs de kant herinnerden zich de oude driekoningentocht nog, maar die missen ze niet: “Ik vind dit geslaagd. Je ziet dat er hard aan gewerkt is", zegt een vrouw. “En kinderen kunnen er iets van leren”, vult haar vriendin aan: “Samen zingen, samen iets doen. En ze leren het verhaal van Driekoningen. Belangrijk, want het driekoningenzingen langs de deuren is kapot, dat wordt nauwelijks meer gedaan.”

Meteen achter de fel verlichte ster, voorop in de stoet, liepen de drie koningen. Eén van hen was bedenker van de tocht Paul Spapens. Hij glunderde van oor tot oor: “Ik ben 73, heb al heel wat meegemaakt in mijn leven. Maar dit is echt wel een krent in de pap hoor. Het is geweldig om te zien hoeveel mensen eropaf zijn gekomen en hoe ze het beleven. Ze staan achter het doel dat we uit willen dragen.”

Wat Spapens betreft, is de Sterrentocht er volgend jaar weer: “We willen nog veel meer lichtattributen maken. We hopen dat nog meer groepen uit andere culturen mee gaan doen. Onze ambitie is om dit uit te laten groeien tot een evenement dat bezoekers uit de hele regio trekt.”

De drie koningen, met links bedenker Paul Spapens (foto: Omroep Brabant).
De drie koningen, met links bedenker Paul Spapens (foto: Omroep Brabant).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.