Carly (71) is hardloper van het jaar want hij krijgt iedereen in beweging

9 januari om 15:16 • Aangepast 16 januari om 16:51
nl
Carly van Pinxten uit Sint-Michielsgestel is door het blad Runner's World gekozen tot hardloper van het jaar. Als onderscheiding kreeg de 71-jarige sportieveling maandag uit handen van redactiechef Rens Muller een verguld beeldje van een hardloper.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

Carly oogt, zoals je verwacht van een sportieveling, slank en zonder een overtollig grammetje vet. Niet zo gek want hij loopt al hard vanaf zijn zestiende jaar: "Ik wilde goed voor mijn lichaam zorgen", zegt de enthousiaste sporter. Nog steeds loopt hij op hoge leeftijd meerdere keren per week hard. Wat hij leuk vindt aan hardlopen? "Mensen met elkaar verbinden en in een groepje lopen. Je kan niet zomaar beginnen met hardlopen, een paar maanden opbouwen is wel nodig."

"Hardlopers eten ook graag pasta."

Voor Carly maakt hardlopen deel uit van een gezonde levensstijl. "Ik ben 71 jaar, kerngezond en fit. Daar hoort gezonde voeding bij. Dagelijks groenten eten is belangrijk en hardlopers eten ook graag pasta." Natuurlijk biedt hardlopen geen garantie dat je gezond blijft en oud wordt. Maar het helpt wel. Carly zegt dat hij geluk heeft dat heel zijn gezin vitaal en gezond is.

Carly met een groepje hardloper in actie
Carly met een groepje hardloper in actie

Hij werd genomineerd door zijn dochter Linda, die zelf ook hardloopt. Het zit in de familie. Linda vindt dat haar vader de prijs verdient omdat hij door zijn enthousiasme duizenden mensen aan het hardlopen kreeg.

Linda: "Mijn vader is de meest gepassioneerde hardloper en trainer van Brabant en omstreken. Het is van jongs af aan zijn lust en leven. Hij wil zijn kennis graag delen en begeleidde zowel lopers groepsgewijs als individueel. Na zijn pensionering is hij looptrainingen gaan geven aan middelbare scholieren en docenten. Het is zijn grootste beloning als hij iemand heeft bekeerd tot de loopsport."

"Ik heb inmiddels vijftig marathons uitgelopen."

Wat is het geheim van Carly dat hij zoveel mensen aan het hardlopen kreeg en nog steeds krijgt? "Ze zeggen dat ik over het vermogen beschik om anderen enthousiast te maken. Na ruim een halve eeuw hardlopen, beschik ik over veel kennis en ervaring. Ik heb inmiddels vijftig marathons uitgelopen. Ik zie het als een missie om anderen plezier in het hardlopen bij te brengen."

En die missie is nog niet voorbij. De conditie van Carly is tiptop in orde. Hij denkt er, ondanks zijn leeftijd, nog niet aan om te stoppen met hardlopen. De onderscheiding is voor hem de kroon op zijn werk.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!