Deze dieren ontsnapten ook op het nippertje aan de dood

12 december 2023 om 08:00
nl
Een hamster die vastzat onder een container, een vastgevroren zwaan of een schaap dat werd gered uit een kofferbak. Het komt geregeld voor dat dieren met de schrik vrijkomen na een avontuur in de grote boze buitenwereld. We zetten een paar happy endings voor je op een rij.

1. Kat Yoda na twaalf jaar weer thuis
Er was weliswaar geen heldhaftige reddingsactie voor nodig, maar desalniettemin was de opluchting erg groot voor Peer uit Oss. Nadat hij twaalf jaar zonder zijn poes op de bank had gezeten, had hij zich eigenlijk neergelegd bij het idee dat zijn geliefde Yoda niet meer leefde. Totdat hij een telefoontje kreeg van de dierenambulance Maasland. Het was even schakelen, maar inmiddels slijten ze samen weer hun oude dag. Lekker thuis, in Oss, op de bank.

Kat Yoda is weer thuis (foto: Dierenambulance Maasland)
Kat Yoda is weer thuis (foto: Dierenambulance Maasland)

2. Hondje Lilo was alleen thuis tijdens brand
Voor Willie uit Tilburg is haar hondje haar alles. Daardoor zat de schrik er goed in toen haar hondje Lilo helemaal alleen thuis was terwijl er bij de buren een flinke brand woedde. Hondje bang, Willie bang. Zeker toen ze de rook onder haar deur vandaan zag komen. Maar toen ze eenmaal naar Lilo toe mocht, bleek haar lieve viervoeter ongedeerd. Hij was alleen een beetje geschrokken.

Hondje Lilo
Hondje Lilo

3. Jonge zwaan vastgevroren
We hebben allemaal wel eens pech, maar vastvriezen in het ijs is wel echt heel sneu. Het overkwam een jonge zwaan in Eindhoven. Uiteindelijk wisten twee brandweerlieden de zwaan los te maken van het ijs, maar het dier was nog te zwak om zijn weg te vervolgen. Aan de waterkant werd de zwaan meegenomen door de dierenambulance om aan te sterken. Inmiddels zwemt-ie weer vrolijk op het meer.

Jonge zwaan gered door brandweer - foto: SQ Vision
Jonge zwaan gered door brandweer - foto: SQ Vision

4. Hond en kat gered van de vuilnispers
De grote nachtmerrie van iedere vuilnisman, een dier tussen het vuilnis vinden. Het gebeurde dit jaar al twee keer dat een viervoeter ternauwernood ontsnapte aan een gruwelijke dood. In Oss werd een katje in een vuilniswagen ontdekt, nadat die waarschijnlijk in een kliko was geklommen. In Den Bosch zat een hond dagenlang in een ondergrondse container, vermoedelijk nadat hij was gedumpt. Het was een wonder dat het dier bij het legen van de container nog leefde. Beide dieren werden gered door de vuilnismannen die ze ontdekten. Eind goed, al goed.

Foto's: Dierenambulance Den Bosch.
Foto's: Dierenambulance Den Bosch.
Foto's: Dierenambulance Maasland.
Foto's: Dierenambulance Maasland.

5. Boswachter redt twintig reekalfjes van maaidood
Met een groep vrijwilligers en drones speurde boswachter Erik de Jonge een groep van twintig reekalfjes op. Dat deed hij om te voorkomen dat ze een tragische dood tegemoet gingen omdat boeren de weides van Brabants Landschap gingen maaien. Alle reekalfjes werden gevonden en gered.

Reekalfjes in het gras (foto: Erik de Jonge).
Reekalfjes in het gras (foto: Erik de Jonge).

6. Na zeven maanden is papegaai Kim weer terug bij haar baasje
Jo Bogers uit Westerhoven was hartstikke verdrietig. Zijn prachtige blauwgele ara, Kim, verdween met de noorderzon in november. Tot de telefoon ging, ruim een half jaar nadat de vogel voor het laatst werd gezien. De persoon die belde was een vrouw uit Heeswijk-Dinther, die vlak daarvoor een papegaai in Friesland had gekocht. Het bleek Jo's geliefde Kim te zijn.

Ara Kim is weer terug bij zijn baasje (foto: Jo Bogers).
Ara Kim is weer terug bij zijn baasje (foto: Jo Bogers).

7. Zwaan gered uit middenberm
Nog een gewonde zwaan. Het beestje was zelfs zo hulpeloos, dat de A50 ervoor moest worden afgezet. Door een verwonding aan zijn poot lukte het de zwaan niet om zelf uit de middenberm van de snelweg weg te komen. Met hulp van Rijkswaterstaat, de dierenambulance en een speciale zwanentas werd de zwaan geëvacueerd. Het kostte even wat herstel, maar inmiddels is de vogel weer vrij.

8. Gestolen schapen in een kofferbak
Afgelopen zomer werden er in Oss drie schapen gestolen van een schapenhouder en verstopt in een kofferbak. Drie Roemeense mannen probeerden ze mee over de grens te smokkelen. De dieren danken hun leven aan een grenscontrole, waar ze door de politie werden ontdekt.

In oktober vond de politie opnieuw een levend schaap in een kofferbak. Dit keer was het op de A2 bij Boxtel, in een auto met een Duits kenteken. Het dier was gestolen van een kinderboerderij in Eindhoven. Ook hier was de dief een Roemeense man. De dierenambulance heeft het dier teruggebracht naar de kinderboerderij.

De drie schapen werden vervoerd in de kofferbak van de auto (foto: koninklijke marechaussee).
De drie schapen werden vervoerd in de kofferbak van de auto (foto: koninklijke marechaussee).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!