Anja rijdt volgend jaar Dakar Rally in een truck en met alleen maar vrouwen

11 januari 2023 om 08:00 • Aangepast 18 januari 2023 om 13:23
nl
Nog nooit was er een volledig Nederlands vrouwenteam in de truckcategorie in de Dakar Rally. Maar daar komt volgend jaar verandering in. Anja van Loon gaat met twee andere vrouwen de Dakar Rally rijden in een truck. Dat gaat ze doen bij Team De Rooy.

Van jongs af aan zit het rally rijden al bij Van Loon in het bloed. Haar vader reed meerdere Dakar Rally’s, haar broers doen de laatste jaren mee en dit jaar maakte ze zelf haar debuut in de zwaarste rally ter wereld.

Dit jaar rijdt ze nog in een buggy, maar dat gaat volgend jaar anders zijn. Dan stapt ze met twee andere vrouwen in een truck. “Het is een droom die uit gaat komen. Ik wil dit al van kleins af aan. Ik ben opgegroeid met vrachtwagens en het trekt mij al jaren aan.”

"De truck wordt niet roze hoor!"

Een vrouwelijke rijdster in een truck is geen primeur maar dat Van Loon het gaat doen met twee andere vrouwen wel. Nog nooit eerder reed er een truck vol met Nederlandse vrouwen in de Dakar Rally. “Als ik het dan doe, wil ik het ook goed doen. Maar de truck wordt niet roze hoor!”, zegt Anja van Loon.

Teambaas Gerard de Rooy kijkt in ieder geval uit naar de samenwerking met de vrouwen. “Het gaat hier zeker gezelliger worden. Maar het wordt ook een zware uitdaging. Denk bijvoorbeeld aan het wisselen van een band. Een band weegt toch al 150 kilo.”

"Nu ik in een buggy rijd vraag ik mij wel eens af hoe ik dat in vredesnaam moet gaan doen in een truck."

Ook Van Loon zelf ziet dat er een uitdaging ligt. “Nu ik in een buggy rijd vraag ik mij wel eens af hoe ik dat in vredesnaam moet gaan doen in een truck. Maar iedereen zegt dat ik het kan.”

Hoe het gehele plaatje eruit komt te zien is nog onduidelijk. Maar de komende tijd wordt het hard trainen voor Van Loon. “Ik ga veel rijden om zo gevoel te krijgen. Het is wel heel spannend.”

Met Floor Maten als navigator en Suzanne Peek als monteur heeft zowel Van Loon als De Rooy er alle vertrouwen in. “Ik ken ze goed, dit is een heel goed team”, vertelt de oud-dakar winnaar. “Het gaat heel vet worden”, besluit de vrouwelijke coureur.

LEES OOK: Anja rijdt voor het eerst de Dakar Rally: 'Je moet rijden als een slang'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.