Plakmatten op school tegen kleverige kauwgom: 'Niet mijn probleem'

10 januari 2023 om 16:27 • Aangepast 18 januari 2023 om 15:27
nl
Er is niets zo vervelend als kauwgom onder je schoen of onder je tafeltje als je op school zit. Het is vies, plakkerig en als je erin stapt ben je wel even zoet om het te verwijderen. Op het Lorentz Casimir-Lyceum in Eindhoven zijn ze dat zat. Om leerlingen erop te wijzen en hun gedrag te verbeteren, worden plakmatten en collectebussen ingezet.
Profielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

De leerlingen van het Casimir keken dinsdagochtend even vreemd op toen ze bij binnenkomst aan de grond bleven kleven. Bij de ingang waren plakmatten neergelegd, om de jongeren weer even te herinneren aan dat vervelende gevoel van kauwgom onder je schoen.

"Niemand ziet het onder je tafel, dus dan is het niet meer mijn probleem.”

“Heel vaak als ik de tafel vastpak om mijn stoel aan te schuiven, grijp ik vol in de kauwgom. Dat is echt smerig”, vertelt een van de leerlingen. “Iedereen doet het”, meent Ralph Viskaal. “Ik moet toegeven dat ik het zelf ook weleens doe. Het is gewoon gemakkelijk. Je kunt wel opstaan en naar de prullenbak lopen, maar niemand ziet het onder je tafel, dus dan is het niet meer mijn probleem.”

De ludieke 'plakactie' komt van Nederland Schoon dat behalve in Eindhoven, ook bij een school in Amsterdam en Groningen langsging. Behalve de plakmatten, zijn ook collectebussen geplaatst. Daarin kunnen leerlingen hun oude kauwgom gooien. De bussen blijven drie maanden in de kantines staan. De school die uiteindelijk de meeste kauwgoms inzamelt, wint een tafelvoetbaltafel.

"Ik ben wel gemotiveerd nu, want ik wil winnen."

Maar of zo’n wedstrijdje nou echt gaat helpen? “Ik denk het niet”, zegt Justin Schenkels. “Ik denk dat de meesten niets geven om tafelvoetbal en te lui blijven om het in de prullenbak te gooien.” Annabel Vluggen verwacht dat de actie haar klasgenoten wel aan het denken zet. “Het wordt nu normaal gevonden, maar ik denk dat ze er op deze manier wel beter op gaan letten.” Voor Ralph gaat dat zeker op. “Ik ben wel gemotiveerd nu, want ik wil winnen”, lacht hij.

Kauwgom? Mik 'm erin (foto: Omroep Brabant).
Kauwgom? Mik 'm erin (foto: Omroep Brabant).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!