Volgende Brabander sneuvelt in Dakar: Kees Koolen naar huis

10 januari 2023 om 17:04 • Aangepast 19 januari 2023 om 15:19
nl
De Dakar Rally 2023 blijft maar slachtoffers kennen. Ook voor Kees Koolen zit het avontuur in de woestijn erop. Na Vick Versteijnen en Erik van Loon is de trucker de derde Brabantse uitvaller.

Kees Koolen was voor vandaag de nummer acht in het algemeen klassement. De coureur uit Bergeijk staat bekend om zijn rustige rijden maar kreeg in de negende etappe zijn truck niet meer aan de praat.

Koolen reed al meer dan tien keer de Dakar Rally en is dus een officiële Dakar Legend. Hij had zijn zinnen dit jaar gezet op een plek in de top tien maar gaat dat niet halen. Koolen stapt dinsdagavond nog op het vliegtuig naar huis.

"En toen was het plotseling einde van de Dakar voor ons", zegt Koolen. "Midden in de proef na 140 km stopte de ECU (De computer van de motor en versnellingsbak, red.) en CAN bus systeem (Het communicatiesysteem wat de computer met alle sensoren en besturing verbindt, red.) ermee. Tja, en dan sta je daar."

Zevende positie
De truck van Koolen startte vanochtend als zevende truck. In het klassement nam Koolen dezelfde positie in doordat Soltys nog een straf had gekregen. "Soltys startte dertig seconden achter ons in de proef en in de eerste vijftig kilometer reden we om beurten op kop. Daarna kwamen er lange zware stukken die nog nat waren en reden we weg bij Soltys", analyseerde de coureur uit Bergeijk. "Na 137 km zagen we enkele trucks vaststaan in een bijna droge rivier. Twee kilometer verder op was een betere oversteekplaats. En dat klopte ook."

Top drie
Het enthousiasme in de truck steeg met de minuut. "We zouden vandaag een top drie kunnen scoren. Maar dat enthousiasme duurde maar een paar seconden. Toen we net door de rivier waren stopte onze truck er plotseling mee. We hebben nog drie uur van alles geprobeerd, maar de truck was met geen mogelijkheid meer aan de praat te krijgen", klonk het teleurgesteld uit de mond van Koolen.

"Geen van ons drieën vond het leuk om Dakar voor spek en bonen uit te rijden. Dus gaan we ook niet verder. Morgen terug naar Riyad en dan weer naar Nederland. Jammer maar helaas."

Het is de volgende uitvaller deze Dakar Rally. Brabanders Vick Versteijnen en Erik van Loon vielen al eerder uit. Daarnaast rijdt Ronald van Loon na een niet afgemaakte etappe mee buiten competitie. Maar ook buiten de Brabanders staat deze editie bekend om zijn vele uitvallers.

LEES OOK: Van Kasteren pakt weer dagzege en stijgt in algemeen klassement Dakar Rally

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.