Dinobabygekte: roodgloeiende telefoons en beschuit met muisjes

12 januari 2023 om 16:30 • Aangepast 19 januari 2023 om 15:58
nl
Met kleine oogjes, maar glunderende gezichten kwamen curatoren Jonathan Wallaard en Maarten de Rijke donderdagmorgen aan bij het Oertijdmuseum. Woensdag bleek uit een scan bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis dat in een dinosaurus-ei van miljoenen jaren oud, waarschijnlijk een dino-embryo zit. Bij het museum werden Jonathan en Maarten direct weer aan het werk gezet, want het ANP en de Vlaamse omroep VRT moesten met spoed worden teruggebeld. Maar eerst: beschuit met muisjes!
Profielfoto van Eva de Schipper
Geschreven door

Woensdagavond mochten de trotse curatoren aanschuiven bij Jinek en vanavond zitten ze bij Op1. "Het is wel laat geworden hoor. Ik was vannacht pas om twee uur thuis en toen kwamen alle berichtjes en mailtjes nog", vertelt Maarten lachend. "En vanmorgen vroeg werd ik alweer uit bed gebeld door allemaal radioprogramma's."

"We hebben de eieren in de bus op de parkeerplaats laten staan."

Dino-eieren van zo'n zeventig miljoen jaar oud: daar moet je heel voorzichtig mee zijn. Toch zijn de oeroude eieren vannacht niet veilig achter slot en grendel geplaatst. "We hebben de eieren in de bus op de parkeerplaats laten staan. Het was al zo laat en we wilden de directeur niet meer wakker bellen om het alarm eraf te halen. Het is een afgesloten terrein en niemand wist ervan. Maar het ei met het embryo hebben we er wel uitgehaald hoor!"

"Hier kun je alleen maar van dromen, maar vannacht sliep ik maar kort," vertelt Jonathan lachend. "Je gaat er naartoe met de gedachte: de kans dat we iets vinden is heel klein. Op het moment dat je die scan van dat tweede ei dan ziet... Ja, echt helemaal fantastisch!"

"Het is echt geëxplodeerd."

De mediastorm was even wennen voor de 22-jarige Maarten. "Het is echt geëxplodeerd. We stonden gisteren met twintig man met allemaal cameraploegen in een klein kamertje om die eieren te scannen. Om dit in je eerste jaar meteen mee te maken is echt heel leuk!"

Nu gaat het lange wachten beginnen, vertelt Jonathan. "We gaan het ei meenemen naar een deeltjesversneller om hem daarin te scannen. Dat gaat waarschijnlijk in Frankrijk of Zwitserland gebeuren. We krijgen dan een hogere resolutie en dus een beter beeld van wat er precies in het ei zit. Dan kunnen we de losse elementen, de botjes, met elkaar gaan vergelijken. Uiteindelijk kunnen we het embryo dan weer in elkaar gaan zetten."

Curator Maarten de Rijke met ei van dinosaurus.
Curator Maarten de Rijke met ei van dinosaurus.
Beschuit met met muisjes ter ere van de 'dinobaby'.
Beschuit met met muisjes ter ere van de 'dinobaby'.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!