Janus van Kasteren passeert laatste finish en zet Dakar Rally op zijn naam

15 januari 2023 om 11:39 • Aangepast 24 januari 2023 om 11:23
nl
Janus van Kasteren heeft zondag definitief de Dakar Rally voor vrachtwagens op zijn naam gezet. De trucker uit Veldhoven behield in de laatste etappe zijn ruime voorsprong op de nummer twee van het klassement. Van Kasteren reed onbedreigd langs de Perzische Golf naar de finish in Dammam.
Profielfoto van Frits van OtterdijkProfielfoto van ANP
Geschreven door

Op zaterdag stond de eindzege van Van Kasteren eigenlijk al vast. In de voorlaatste etappe zag hij concurrent Martin van den Brink met problemen aan de versnellingsbak wegvallen uit het klassement. De Tsjech Martin Macek die hierdoor opschoof naar een tweede plek, lag een uur en kwartier achter de Veldhovenaar. Een onmogelijke achterstand zo bleek, waardoor Janus van Kasteren de beste werd in het vrachtwagenklassement.

In de afsluitende proef over 136 kilometer van Al-Hofuf naar Dammam reed Van Kasteren op safe en mengde zich niet in de strijd om de dagwinst. Hij werd zevende op 6 minuten achterstand van de winnaar, Vaidotas Paskevicius uit Litouwen. Mitchel van den Brink reed zijn Iveco naar de tweede plaats op 7 seconden van Paskevicius.

Dodelijk ongeval
Van Kasteren was een van de grote favorieten. Dit kwam door de afwezigheid van de Russische truckers van Kamaz, die de afgelopen jaren heersten in de rally. Door de oorlog in Oekraïne waren de Russen niet welkom in Saudi-Arabië. De Veldhovenaar kwam in de tweede week op stoom en won drie etappes.

De Tsjech Alais Lopres leek aanvankelijk de rally naar zijn hand te zetten, maar nadat hij een toeschouwer had overreden, trok hij zich terug uit het klassement. Vanaf dat moment was Van Kasteren de leider van het klassement en gaf die positie niet meer af.

Eindklassement
In het eindklassement had Van Kasteren meer dan een uur voorsprong op de Tsjech Martin Macik. Martin van den Brink, de vader van Mitchel, eindigde als derde op het podium op 2 uur en 40 minuten van Van Kasteren. Daarmee werd het succes van het rallyteam van manager Gerard de Rooy nog eens bekrachtigd.

Ervaring in de cabine
"Het was niet makkelijk, we moesten de hele tijd vol gas geven. Ik ben heel blij dat we het hebben gered", zei winnaar Van Kasteren aan de finish. "Het was een heel zware rally, vooral vanwege de hoge zandduinen. Ik heb veel profijt gehad van de ervaring in mijn cabine met navigator Marcel Snijders uit Neerkant en monteur Darek Rodewald."

Van Kasteren had het meest genoten van zijn dagzeges. "Mijn eerste etappewinst vond ik heel mooi, maar ook mijn derde. Die wonnen we met meer dan 30 minuten verschil op de rest en daar legden we de basis voor de eindzege", aldus de trucker.

Vijf Brabantse zeges
Van Kasteren is de eerste trucker die de Dakar Rally in Saudi-Arabië wint. Gerard de Rooy boekte zijn zeges in de jaren dat 'Dakar' in Zuid-Amerika werd verreden. En Stacey en Jan de Rooy wonnen in Noord-Afrika, de bakermat van de woestijnrally. Met de eindzege van Van Kasteren is het nu voor de vijfde keer dat een Nederlander de Dakar Rally bij de vrachtwagens wint. In alle gevallen was dat een Brabander.

LEES OOK: Van Kasteren kan Dakar-zege nog moeilijk geloven: 'Een droom die uitkomt'

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!