Zwaarste criminelen hoeven straks de EBI niet meer uit voor hun rechtszaak

16 januari 2023 om 15:48 • Aangepast 24 januari 2023 om 12:13
nl
Er komt definitief een zittingszaal in de gevangenis in Vught, waardoor de zwaarste gevangenen uit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) niet langer naar rechtbanken in het land hoeven te worden vervoerd. De bouw van de zaal binnen de muren van de PI Vught is inmiddels al gestart. Het project kost zo'n 15 miljoen euro.
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

Dat laat minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming weten in een brief aan de Tweede Kamer. Met de nieuwe zittingszaal moet het risico op gewelddadige uitbraakpogingen of liquidaties tijdens het vervoer van verdachten worden teruggedrongen.

Daarnaast zorgt het vervoer van die gevangen nu nog voor een hoop overlast. De colonnes van gepantserde voertuigen moeten op dit moment nog met hoge snelheid, zwaailicht en sirenes door de straten van Vught.

Veiligheid voor de samenleving
Het gevangenenvervoer zou komende jaren tot extra risico's leiden, omdat er in Vught grote infrastructuurprojecten zijn gepland. De gevangenis wordt daardoor nog minder goed bereikbaar.

De burgemeester van Vught had minister Weerwind gevraagd om maatregelen te nemen om de situatie rond de EBI te verbeteren. "Door recht te spreken binnen de muren van de Penitentiaire Inrichting, vergroten we de veiligheid voor de samenleving." Ook komt er een nieuwe tijdelijke weg bij de gevangenis.

Het is nog niet bekend wanneer de zaal precies klaar is. Een rechter kan per strafzaak zelf de afweging maken om zittingen op het terrein van de gevangenis te laten plaatsvinden. Weerwind bekijkt of er voldoende belangstelling is voor het gebruik van de zittingszaal.

Taghi
Het is al langer onrustig rondom de EBI. Zeker sinds eind 2019 Ridouan Taghi, het vermeend kopstuk van de Mocromaffia, daar gevangen zit. Volgens het Openbaar Ministerie zou hij een aantal zeer gewelddadige ontsnappingsplannen hebben beraamd.

Om dat te voorkomen gelden er al een tijdje zware maatregelen. Zo geldt de omgeving van de PI als veiligheidsrisicogebied en is het luchtruim boven de gevangenis gesloten. Die maatregelen gelden in ieder geval tot het einde van dit jaar.

Taghi is overigens niet de enige bekende naam in de EBI. Ook Heineken-ontvoerder Willem Holleeder zit er, net als Mohammed B., die filmmaker Theo van Gogh vermoordde.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!