Achtergrond aanslagen Poolse supermarkten in Brabant blijft raadsel

16 januari 2023 om 22:15 • Aangepast 24 januari 2023 om 12:15
nl
Het lijkt definitief een raadsel te blijven wie de opdrachtgever is geweest van de serie aanslagen op Poolse supermarkten eind 2020 en begin 2021. Daarbij waren ook supermarkten in Tilburg en Heeswijk-Dinther. Het politieonderzoek heeft geen uitsluitsel gegeven en drie verdachten spraken maandag bij de start van hun strafzaak bij de rechtbank op Schiphol open over hun eigen aandeel, maar hielden hun kaken stijf op elkaar over hun opdrachtgever. "Zwijgrecht", klonk het regelmatig.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Tussen 8 december 2020 en 4 januari 2021 was het vijfmaal raak bij Poolse supermarkten in Aalsmeer, Heeswijk-Dinther, Beverwijk (tweemaal) en Tilburg. De explosies hadden een verwoestende werking. In Aalsmeer werden bij de eerste ontploffing brokstukken met glas en hout tot 30 meter ver weggeslingerd. De gevel werd uit het gebouw geblazen. Een auto ging in vlammen op en in een woning boven de winkel ontstond brand. De bewoners kwamen met de schrik vrij.

"Terugkijkend vind ik het heel erg wat ik heb gedaan", zei Hyron A. (21) tegen de rechtbank. Hij plaatste explosieven bij de winkels in Aalsmeer, Heeswijk Dinther en Tilburg. Hij zei na lang wikken en wegen ja tegen de eerste klus. Toen hij daarna zijn beloofde geld niet kreeg en te horen kreeg "dat ze wisten waar ik woonde", durfde hij de tweede en derde keer geen nee te zeggen. A. kreeg uiteindelijk geen cent. A. wilde overigens niet zeggen door wie hij was benaderd.

Taxichauffeur Nadir el O. (23) ontkende alle beschuldigingen. Hij reed A. naar Beverwijk en Tilburg, maar zei geen idee te hebben waarvoor.

Dinsdag is het dossier aan de orde van de laatste verdachte, Antonio N. (27). Donderdag volgen de strafeisen.

Omroep Brabant sprak de eigenaar van de Poolse supermarkt in Heeswijk-Dinther na de aanslag.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!