Carnavalswagens bouwen onder schooltijd: 'Dit gaat een boost geven'

21 januari 2023 om 10:00 • Aangepast 31 januari 2023 om 14:40
nl
Het werd de laatste jaren wat minder met het bouwen van carnavalswagens in Handel. Vooral de jeugd had er niet zoveel interesse meer in. Carnavalsvereniging de Bergkneuters zag in dat er wat moest gebeuren. Ze 'jatte' het idee van het dorp Bladel en begon de Bergkneuter Academy. Zo'n 75 kinderen krijgen les in het bouwen van carnavalswagens. Onder schooltijd.
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

De 10-jarige Ruben vindt het lassen wel erg leuk. Fanatiek buigt hij het metaal en maakt het vast aan een constructie die tijdens de optocht een grote juslepel moet gaan voorstellen. "We maken een creatie die 'nondeju' heet", zegt Paul Geerts van carnavalsvereniging de Bergkneuters lachend. "De kinderen maken een non en die moet in de jus terecht gaan komen."

Genoeg creativiteit aanwezig in de bouwhal in Gemert die de carnavalsvereniging zelf heeft neergezet. Ruben vindt het geweldig op de Bergkneuter Academy. "Als je met de grote mensen meebouwt, kan je niet zoveel. Als er dan iets fout gaat, is de kar verpest. Maar hier kun je echt helemaal zelf iets bouwen."

"Dit is onder schooltijd, dus voor de kinderen is dat goud."

Er wordt druk geverfd en gezaagd en gelast in de bouwhal. De 10-jarige Suus hanteert de verfkwast. Ze is bezig aan een smiley om te oefenen met precies schilderen. Ook zij merkte dat het wat minder werd in Handel met het bouwen. "Maar dat kwam ook door corona. Nu kan alles weer. Ik vind het heel leuk dat het ook met school is geregeld dat we dit met zijn allen kunnen doen."

De Bergkneuter Academy maakt deel uit van de lessen handvaardigheid die op de basisschool worden gegeven. "Dus in plaats van een les op school, komen de kinderen hier bouwen", zegt Paul Geerts. "Dit is onder schooltijd, dus voor die kinderen is dat goud, echt geweldig."

Geerts kan het andere dorpen die worstelen met het bouwen van wagens aanraden om les te gaan geven. "Maar je moet er wel genoeg mensen voor hebben. Wij hebben hier een lasser die de kinderen helpt met het lassen. We hebben een schilder. We zijn van alle markten thuis. Onze vereniging heeft er een commissie voor. Dat moet je wel in huis hebben."

"Ik ben ervan overtuigd dat dit een boost gaat geven."

Handel stond, volgens Geerts, in de regio bekend om de optocht. Grote, mooie afgewerkte wagens en veel publiek langs de kanten. "Maar de laatste jaren werd het minder en minder. We dachten, we moeten hier iets aan doen. En we besloten om te beginnen bij onze kleine Bergkneuters en Bergkneuterinnetjes, om die kennis te laten maken met het wagenbouwen in de hoop dat ze later hun eigen creaties gaan bouwen."

De Bergkneuter Academy bestaat nu zo'n vier jaar. De kinderen beginnen vanuit groep 6. "We zien de afgelopen jaren dat de kinderen uit groep 7 en 8 echt al wel de kneepjes van het vak kennen", zegt Geerts enthousiast. "Je ziet dat ze de technieken kennen, niet meer zoveel vragen, maar dat ze gelijk aan de slag gaan. En het resultaat ga je zeker zien in de optocht dit jaar. Ik ben ervan overtuigd dat dit een boost geeft."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!