Aanslagen op Poolse supermarkten gingen met 'angstaanjagend gemak'

19 januari 2023 om 13:00 • Aangepast 26 januari 2023 om 14:08
nl
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag celstraffen tot negen jaar geëist tegen vijf verdachten van de serie aanslagen op Poolse supermarkten eind 2020 en begin 2021. Voor de rechtbank op Schiphol spraken de aanklaagsters van 'zeer zware aanslagen' met 'onwaarschijnlijk veel schade', gepleegd 'met angstaanjagend gemak'.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Tussen 8 december 2020 en 4 januari 2021 was het raak bij Poolse supermarkten in Tilburg en Heeswijk-Dinther. Daarnaast werden ook supermarkten in Aalsmeer en Beverwijk getroffen. In totaal vonden er vijf aanslagen met explosieven plaats.

De explosies hadden een verwoestende werking en veroorzaakten voor honderdduizenden euro's schade. In Aalsmeer werden bij de eerste ontploffing brokstukken met glas en hout tot 30 meter ver weggeslingerd. De gevel werd uit het gebouw geblazen. Een auto ging in vlammen op en in een woning boven de winkel ontstond brand. De bewoners kwamen met de schrik vrij.

Geoliede machine
Volgens het OM waren de aanslagen het werk van een professionele organisatie, een geoliede machine die de uitvoerders ronselde via Snapchat of Telegram, ze uitvoerig instrueerde en daarnaast briefde over de locatie.

"Er stonden chauffeurs klaar. Explosieve constructies waren in gereedheid gebracht. Vervolgens waren er binnen enkele weken vijf aanslagen. Zo'n reeks kan niet worden uitgevoerd zonder plan", aldus de officier van justitie.

De hoogste straf hoorde Serginio S. (28) tegen zich eisen. Hij vervulde volgens het OM een coördinerende rol bij drie aanslagen. Medeverdachten Nadir el O. (23) en Antonio N. (27) hoorden celstraffen van zes jaar eisen. Tegen Sersinio D. (21) eiste het OM drie jaar celstraf en tegen Hyron A. (21) 22 maanden jeugddetentie, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Motief onduidelijk
Het politieonderzoek heeft geen uitsluitsel gegeven en drie verdachten spraken maandag bij de start van hun strafzaak bij de rechtbank op Schiphol open over hun eigen aandeel, maar hielden hun kaken stijf op elkaar over hun opdrachtgever. "Zwijgrecht", klonk het regelmatig.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!