Met sneeuw de weg op: dit is wat je moet doen - Omroep Brabant

Met sneeuw de weg op: dit is wat je moet doen

20 januari om 09:23 • Aangepast maandag om 08:44
nl
Een groot deel van Brabant heeft deze vrijdagochtend te maken met sneeuw. Maar hoe zorg je ervoor dat je niet van de weg raakt met je auto?
Profielfoto van Joris van DuinProfielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

Paul Poppelaars van autorijschool Blom in Etten-Leur weet dat wel. Hij organiseert anti-slipcursussen en weet dus precies wat je moet doen bij gladheid op de weg.

"Misschien een open deur, maar probeer in eerste instantie vooral niet de weg op te gaan", begint hij. Dat adviseert Rijkswaterstaat deze vrijdagochtend ook: werk thuis.

"Mocht je er toch echt niet onderuit komen, dan is het belangrijk dat je afstand houdt", vult Poppelaars aan. "Die paar extra meters geven je de tijd om te reageren als dat nodig is."

"Als je voelt dat je grip verliest, laat dan je gas los en kijk of je terug grip kunt winnen."

Maar wat doe je als je ineens een noodstop moet maken? Bijvoorbeeld als je voorgangers plotseling stilstaan.

"De meeste voertuigen hebben inmiddels een antiblokkeersysteem (ABS), dat voorkomt dat de wielen blokkeren bij een noodstop, waardoor de auto bestuurbaar blijft", zegt Poppelaars. "Dus dan kun je de rem gewoon in blijven houden. Oudere auto's niet zo'n antiblokkeersysteem, dan is het beter om al pompend te remmen."

"Als je voelt dat je grip verliest, laat dan je gas los en kijk of je grip terug kunt winnen", vervolgt de rijinstructeur. "Als dat niet lukt en je dreigt met je auto in een slip te raken, dan is het een kwestie van de rem intrappen en de koppeling inhouden. Dit zorgt voor een hoge remdruk, waardoor het antiblokkeersysteem wordt geactiveerd."

"Probeer te kijken naar de kant waar je heen wilt, om daarheen te corrigeren."

En dan heeft Poppelaars nog een tip: "Probeer te kijken naar de kant waar je heen wilt, om daarheen te corrigeren. Dus altijd sturen naar de kant waar je naartoe wilt. Want meestal als je gaat glijden, dan ga je een andere kant op dan de bedoeling is."

Vooral ijzel is een gevaarlijke factor als je de weg op moet. Dat was donderdagnamiddag op de A59 bij Den Bosch zichtbaar, waar de snelweg deels in een ijsbaan veranderde. Het verkeer reed daar op plekken stapvoets.

"Daarop heb je nog minder grip dan op sneeuw", zegt Poppelaars. "Als er nog niet op sneeuw is gereden, dan valt het wel mee met de gladheid. Pas als het wordt platgereden, dan wordt het gladder en is de kans om grip te verliezen groter."

LEES OOK:

Westen van provincie kleurt wit, verkeer op A58 muurvast

Veel sneeuw en gladheid in Brabant, KNMI geeft code oranje af

A59 is veranderd in ijsbaan: verkeer rijdt stapvoets over snelweg

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.