Pas op, het wordt weer glad door ijzel en natte sneeuw

25 januari 2023 om 12:25 • Aangepast 2 februari 2023 om 13:21
nl
Het verkeer moet vanaf woensdagavond tien uur rekening houden met gladde wegen. Het KNMI heeft code geel afgekondigd vanwege de verwachte sneeuw en ijzel in delen van de provincie. Zeker in het zuidoosten van Brabant zou er zomaar een wit laagje kunnen vallen.
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

Er is zeker geen sprake van echte winterpret, voorspelt Wouter van Bernebeek van Weerplaza. "Wil je sneeuw zien, dan moet je er eigenlijk meteen bij zijn." Woensdagavond trekt een groot neerslaggebied over het land. In het westen zal het nog voornamelijk om regen gaan. Daar is het te warm voor winterse neerslag.

In het zuidoosten van Brabant ligt dat net even anders. Vooral in de regio rondom Eindhoven en de grens met Limburg. "Eigenlijk dezelfde hoek waar ook vorige week de meeste sneeuw bleef liggen", vertelt de meteoroloog. "Daar is het een stuk kouder, waardoor er eind van de avond en begin van de nacht wat natte sneeuw kan vallen."

"Het is hoe dan ook oppassen als je de weg op moet."

En daar blijft het misschien niet bij. "Op het moment dat de neerslag dat deel van de provincie bereikt, kunnen de wegen nog bevroren zijn. Dan heb je kans op ijzel en dus gladheid. Waarschijnlijk gaat het in Brabant al vrij snel over in natte sneeuw, maar het is hoe dan ook oppassen als je de weg op moet."

Wie trouwens hoopt dat hij donderdag wakker wordt in een winter wonderland, komt er bedrogen uit. "Dan is het grootste deel al weg. De temperaturen lopen 's nachts al op. Wil je het zien, dan moet je er eigenlijk meteen bij zijn."

"Tot en met zaterdag moet je rekening houden met gladheid."

Ook de rest van de week hoeven we geen dik pak sneeuw meer te verwachten, denkt Van Bernebeek. "Het wordt langzaam zachter. Donderdag zo'n 6, misschien zelfs 7 graden. Tot en met zaterdag is er nachtvorst en kan hier en daar gladheid ontstaan, maar daarna draait de wind naar het zuidwesten. Dan gaan de temperaturen echt oplopen."

LEES OOK: Met sneeuw de weg op: dit is wat je moet doen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!