We verliezen strijd tegen de zee: 'Je kunt dijken niet oneindig verhogen'

27 januari 2023 om 12:00 • Aangepast 30 januari 2023 om 11:24
nl
Ondanks dammen en dijken zal West-Brabant uiteindelijk de strijd tegen het water verliezen. Plannenmakers en politiek moeten daarom nu een begin maken met na te denken over waar en hoe we in de toekomst gaan wonen. Want volgens de experts staat één ding als een paal boven water: Doorgaan op de huidige manier is een doodlopende weg.
Profielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

“Je kunt dijken niet tot in het oneindige blijven verhogen. Ik denk dat we in West-Brabant kunnen blijven wonen maar misschien niet meer overal waar we nu gewend zijn. Het is in de toekomst niet ondenkbaar dat we delen land moeten verlaten en overlaten aan de zee, aldus programmadirecteur Waterveiligheid Rob Wolbrink van waterschap Brabantse Delta.

Architect en visionair Ad Kil, mede-bedenker van onder meer de iconische Mozesbrug in Halsteren, is het met hem eens: “We zullen echt beter moeten luisteren naar de natuur en goede ideeën verzinnen hoe we om kunnen gaan met de stijgende zeespiegel. We bouwen nog steeds hele woonwijken in laaggelegen gebieden zoals polders. Dat is echt te zot voor woorden.”

"We moeten nadenken over waar we woonwijken gaan bouwen."

Ook Rob Wolbrink vindt dat je op sommige plekken ‘beter weg kunt blijven’: “Er is een grote woningvraag. Het is daarom verstandig om goed na te denken waar we toekomstige woonwijken bouwen. We moeten naar oude kaarten kijken en naar de structuur van het landschap. Dijken liggen van oudsher hoog en veilig maar daarachter liggen vaak lage gebieden.”

Zeventig jaar geleden werd pijnlijk duidelijk hoe kwetsbaar het westelijk gedeelte van onze provincie is. Bij de Watersnoodramp verdronken in Brabant 247 mensen in het kolkende water. In de jaren daarna werd een begin gemaakt met de Deltawerken. Zuidwest Nederland is sindsdien veiliger dan ooit. Maar voor hoe lang nog? Voor de komende decennia lijken we ons nog geen zorgen hoeven te maken.

"We kunnen niet achterover leunen. Het vergt voortdurend aandacht."

“We kunnen niet achterover leunen. Het vergt voortdurend aandacht”, aldus Rob Wolbrink. Het Waterschap Brabantse Delta investeert om die reden zo’n half miljard euro in het Hoogwaterbeschermingsprogramma voor het beheer en onderhoud van de buitendijken tussen Willemstad en Geertruidenberg.

Alle oplossingen ten spijt vindt Ad Kil dat we het idee om te blijven vechten tegen het water zullen moeten loslaten. “Dat heeft goed gewerkt maar ook andere deskundigen zijn het er over eens dat we dit niet vol kunnen blijven houden. Het gaat ook ten koste van de biodiversiteit en ons leven aan de zee.”

"Zo zouden we kunnen gaan wonen op terpen, eilanden of zelfs drijvende woonwijken."

Volgens de architect uit Bergen op Zoom hoeven West-Brabanders zich in de toekomst niet per se terug te trekken naar hoger gelegen gebieden. “We kunnen op deze plek blijven wanneer we mee bewegen met de natuur en het water juist omarmen. Zo zouden we kunnen gaan wonen op terpen, eilanden of zelfs drijvende woonwijken.”

Rob Wolbrink wil voorlopig de strijdbijl tegen het wassende water nog niet begraven. Voor wat betreft de oplossingen voor de lange termijn is hij het met Ad Kil eens dat voor West-Brabant hier de belangrijkste uitdagingen liggen. “Het probleem hierbij is niet de techniek maar het overtuigen van de politiek en de opdrachtgevers”, zegt Ad Kil.

Kijk op woensdag 1 februari om 14.00 uur naar de LIVE registratie van de herdenking van de watersnoodramp vanuit de Sint Quirinuskerk in Halsteren op Omroep Brabant. Aansluitend (om 15.15 uur) wordt de documentaire 'Ik was een kind in 1953' uitgezonden. Zes mensen die als kind de watersnoodramp meemaakten, vertellen over hun ervaringen. De documentaire laat de enorme impact zien van de ramp op de kinderen in de getroffen gebieden.

Omroep Brabant is op tv te vinden bij Ziggo op kanaal 30 (buiten Brabant op kanaal 712) en KPN kanaal 507.

Wachten op privacy instellingen...
De Oostdijk in Willemstad (foto: Erik Peeters).
De Oostdijk in Willemstad (foto: Erik Peeters).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.