Weer banen weg bij Philips, wat is er nog over van Eindhovens trots?

30 januari 2023 om 06:30 • Aangepast 30 januari 2023 om 12:27
nl
Philips begon ooit met gloeilampen, maar maakte later vrijwel alles waar een stekker aan zat en wat daarbij hoorde. Van televisie tot cassettebandjes, van koelkasten tot röntgenapparatuur. Nu bevindt het bedrijf zich in zwaar weer en verliezen duizenden mensen, van wie honderden in Brabant, hun baan.
Profielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door

In 1891 zag Philips het daglicht, Gerard Philips begon met zijn vader Frederik de allereerste Philips gloeilampenfabriek. Het bedrijf groeide enorm en had in de loop van de jaren zeventig wereldwijd zo'n 400.000 medewerkers. Inmiddels ziet de wereld er anders uit. Philips heeft nu zo'n 79.000 medewerkers met zo'n 8500 in regio Eindhoven.

Guus Bekooy (85) uit Boxtel schreef eerder een boek over het honderdjarig bestaan van het bedrijf. Hij werkte 42 jaar bij Philips. Hij begon in 1957 aan een ‘tijdelijke’ baan als junior technisch tekstschrijver en bracht het tot manager communicatie. Philips vierde hoogtijdagen maar kende ook diepe dalen.

Wat is er nog over van het bedrijf van toen? Bekooy: “Het bedrijf is totaal veranderd. Het is enorm afgeslankt vergeleken met toen. Ik heb ‘t over een tijd waarin Philips nog veertien divisies had, nu zijn dat er nog twee of drie.”

Een groot magazijn van Philips (1987) van waaruit elektronica wordt verzonden (foto: ANP).
Een groot magazijn van Philips (1987) van waaruit elektronica wordt verzonden (foto: ANP).

Eerder stopte Philips al met de productie van televisies. Het onderdeel dat lampen maakte, werd een zelfstandig bedrijf: Signify. In 2021 maakte Philips bekend dat ze wil focussen op de gezondheidszorg en afscheid nam van huishoudelijke apparaten.

Televisies, koffiezetapparaten, airfryers en stofzuigers worden nu door buitenlandse bedrijven gemaakt, maar krijgen nog wel een stickertje met de naam Philips.

Bekooy maakte zelf ook mee dat veel mensen ontslagen moesten worden. Met de zogeheten ‘Operatie Centurion’ moest bestuursvoorzitter Jan Timmer een faillissement voorkomen in 1991. Maar liefst 50.000 van de 300.000 werknemers verloren hun baan.

"Op sociaal vlak zijn deze ontslagen voor het personeel altijd een ramp."

“Het aantal ontslagen van nu is beduidend minder maar het zijn er nog steeds veel. Op sociaal vlak is dit voor het personeel altijd een ramp." De terugroepactie voor adem- en apneuapparatuur heeft volgens Bekooy een grote impact. "Al blijven ze in de medische sector wel een van de grootste."

Volgens hem draaide het bij Philips na de Tweede Wereldoorlog vooral om groei en heeft ze dat ook deels genekt. “Financieel gezien te begrijpen. Alles kon gemaakt worden. Voor elk goed idee was er ruimte. Maar een van de redenen dat ze in de jaren negentig in de problemen kwamen, was het gebrek aan focus.” De gebieden waar Philips nu actief is, zijn volgens hem veel kleiner en gespecialiseerder dan toen.

"ASML is nu een wereldbedrijf."

De focus op winst en rendement heeft er volgens hem toe geleid dat steeds meer bedrijfsonderdelen verkocht zijn. "Sommige zijn een enorm succes, zo is ASML voortgekomen uit Philips-activiteiten. Dat is nu een wereldbedrijf."

Zelf werkt Bekooy al jaren niet meer bij Philips, maar hij kijkt met trots terug. Welke uitvinding van Philips heeft de meeste indruk op hem gemaakt? "Dat is lastig kiezen, maar de ontwikkeling van de tv en van de medische systemen zijn toch wel heel knappe prestaties."

LEES OOK: Philips schrapt honderden banen in Brabant, komende jaren 6000 wereldwijd

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.