ASML: exportbeperking heeft nog geen gevolgen voor groei

28 januari 2023 om 11:33 • Aangepast 6 februari 2023 om 21:37
nl
Chipmachinemaker ASML ziet vooralsnog geen reden om de groeiverwachting voor dit jaar los te laten, nu overheden stappen zetten om de export van geavanceerde halfgeleiders naar China te beperken. "Op basis van wat we nu weten zal het geen gevolgen hebben voor de omzet van dit jaar", zegt een woordvoerster.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

Persbureau Bloomberg meldde vrijdagavond op basis van ingewijden dat Nederland en de Verenigde Staten een akkoord hebben bereikt over beperkingen van de export van chiptechnologie naar China. De afspraken moeten nog wettelijk vastgelegd worden. Dit kan nog maanden duren. Tot die tijd blijft ASML volgens de huidige regels exporteren, meldt het bedrijf.

De VS wil al langer dat de export stopt, omdat China die kan gebruiken voor wapens. De meest moderne machines van ASML, de zogenoemde extreme-ultraviolet-apparaten (EUV) mochten al niet naar China. Nu zou er ook een exportverbod komen voor de nieuwste versies van de oudere technologie, de deep ultraviolet (DUV) lithografiesystemen. Daarbij breekt een laag vloeistof ultraviolette lichtstralen om lijntjes op een chip nog dichter bij elkaar te etsen, wat de chips krachtiger maakt.

Eerder deze week gaf ASML-topman Peter Wennink al aan dat hij verwacht dat zijn bedrijf dit jaar nog groeit. ASML heeft nog voor meer dan 40 miljard euro aan bestellingen in de boeken staan.

LEES OOK:

Rutte praat met Biden over ASML: 'Exportverbod China is funest'

ASML haalt 14 procent meer omzet en rekent op nog beter 2023

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!