Vakbonden geschokt over reorganisatie Philips: 'Dweilen met de kraan open'

30 januari 2023 om 10:09 • Aangepast 6 februari 2023 om 17:01
nl
De vakbonden zijn geschokt over de aankondiging van nieuwe ontslagen bij Philips. CNV Vakmensen heeft geen enkel vertrouwen in de noodzaak van deze nieuwe reorganisatie. Ook de FNV vraagt zich af of de ontslagen gaan helpen.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

Wereldwijd verdwijnen er 3000 banen, waarvan 700 in Brabant en 1100 banen in heel Nederland. 3000 mensen zien hun functie ‘verschuiven’. Daarmee grijpt de nieuwe topman Roy Jakobs opnieuw hard in.

Kort na zijn aantreden bij Philips in oktober kondigde hij al 4000 ontslagen aan. In totaal heeft Philips wereldwijd zo'n 77.000 werknemers, waarvan ongeveer 11.000 in Nederland.

"Waarom zou weer een nieuwe koers Philips deze keer wél helpen?"

De reorganisatie geeft, wat CNV Vakmensen betreft, geen enkele garantie op rustiger vaarwater. “Ook de vorige vier ceo's tussen 1990 en 2022 begonnen hun aanstelling met het doorvoeren van grote veranderingen”, zegt CNV-bestuurder Arjan Huizinga. “Waarom zou weer een nieuwe koers Philips deze keer wél helpen op lange termijn?” Sinds oktober is Roy Jakobs de nieuwe hoogste baas bij Philips.

Door de investeringen in research en development te verlagen, wil Philips meer focus creëren. Dus minder ontwikkelen en meer focus op kansrijke producten.

"Je mag de mensen die achterblijven best wat zekerheid geven."

“Het is dus weer een nieuw model van Philips”, verzucht Arjan Huizinga. Hij wijst erop dat vorige grote ingrepen, zoals het afstoten van de productie van veel consumentenelektronica niet tot het gewenste resultaat hebben geleid. Verkoop van andere producten hebben geleid tot successtory’s zoals ASML en NXP. “De laatste vijf ceo’s begonnen hun aanstelling met het aankondigen van grote veranderingen en een kaalslag onder het personeel. Het lijkt wel dweilen met de kraan open.”

Om die kraan weer dicht te draaien vindt Huizinga dat Philips de achterblijvers een werkgelegenheidsgarantie moet bieden. “Als je er zoveel vertrouwen in hebt dat een nieuw businessmodel waarmee 1100 banen verloren gaan je er weer bovenop helpt, mag je de mensen die achterblijven best wat zekerheid geven. Als CNV Vakmensen pleiten we dan ook voor een werkgelegenheidsgarantie van vijf jaar. Dat kan een hoop ellende in de toekomst schelen.”

LEES OOK:

Philips schrapt 700 banen in Brabant, komende jaren 6000 wereldwijd

Weer banen weg bij Philips, wat is er nog over van Eindhovens trots?

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.