Deelkoelkast voor wie geen warme maaltijd meer kan betalen

1 februari om 20:30 • Aangepast 2 februari om 09:29
nl
Voor mensen die niet meer iedere avond een warme maaltijd kunnen betalen, staat er in Bergen op Zoom voortaan een deelkoelkast. Een warme maaltijd is belangrijk volgens Jelle Gillissen en Farid El-Khassim maar door de hoge voedsel- en energieprijzen is het lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. Daarom besloten de twee bestuursleden van Het Adriano Huis in Bergen op Zoom een deelkoelkast weg te zetten.
Profielfoto van Anne van Egeraat
Geschreven door
Anne van Egeraat

Het Adriano Huis is een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking en gedragsproblematiek. En sinds woensdag staat daar dus een grote koelkast op het terrein. Die is nu nog wat leeg, maar daar komt snel verandering in. “Het is de eerste dag dat hij open is. We hebben er zelf al drie gerechten in gezet, maar hopen natuurlijk ook dat mensen uit de buurt willen meedoen”, legt Jelle uit.

Het idee van de de deelkoelkast is ontstaan in New York. Daar staan verschillende 'Friendly Fridges' verspreid door de stad. “Die wordt expres lelijk beklad met graffiti, zodat niemand hem wil stelen. Maar die van ons staat gewoon veilig achter een schutting.”

“We vertrouwen erop dat mensen meenemen wat ze nodig hebben.”

Het idee is simpel. Iedereen die eten of koelproducten over heeft, mag dit in de koelkast plaatsen. “Liefst met de datum van bereiding erop en de ingrediënten in verband met allergieën.”

Iedereen die iets uit de koelkast kan gebruiken, mag dat pakken. Hoeveel maakt niet uit. “We vertrouwen erop dat mensen meenemen wat ze nodig hebben.”

“We kijken niet naar je achtergrond, status of vermogen."

Een specifieke doelgroep is er ook niet. “We kijken niet naar je achtergrond, status of vermogen. Iedereen heeft zijn eigen, goede reden om van de koelkast gebruik te maken.” Dat gebeurt wel op eigen risico: “Wij kunnen niet altijd in de gaten houden wat anderen plaatsen natuurlijk.” Alcohol is overigens niet toegestaan. “Het gaat echt alleen om koelproducten en complete maaltijden.”

Jelle en Farid zijn een samenwerking aangegaan met Annemarie de Jong. Zij beheert de deelkast bij haar huis aan de Prinses Marijkestraat. “Lang houdbare producten die niet in de koelkast hoeven, kunnen bij haar gehaald of gebracht worden.”

Bewoners van Het Adriano Huis zullen in de gaten houden of de producten nog houdbaar zijn. “Dat vinden ze erg leuk om te doen. Nu krijgen zij ook eens de kans om voor anderen te zorgen.”

De deelkoelkast is iedere dag geopend van negen uur ‘s ochtends tot acht uur ‘s avonds en is te vinden aan het Jan Borghoutsplein 51 in Bergen op Zoom.

Van links naar rechts: Jelle (links) en Farid (rechts) met Lody (midden), die hard heeft meegewerkt om de koelkast een beschermde plaats te geven.
Van links naar rechts: Jelle (links) en Farid (rechts) met Lody (midden), die hard heeft meegewerkt om de koelkast een beschermde plaats te geven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.