Labradoodle Grietje laat mensen met dementie weer stralen

1 februari 2023 om 18:00 • Aangepast 2 februari 2023 om 09:28
nl
Contacthond Grietje is razend populair bij bewoners en personeel van verzorgingshuis De Nieuwe Hoeven in Schaijk. De aaibare labradoodle is getraind als contacthond en wordt ingezet om de bewoners met dementie op te vrolijken. Begeleidster Lieke laat samen met haar hond veel mensen weer stralen.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

Verzorgster Jamie Verstraaten lukt het soms niet om Frans met dementie uit bed te krijgen. Maar zodra Lieke met contacthond Grietje verschijnt wordt alles anders. Wat Jamie niet lukt, krijgt de hond zo voor elkaar. Kwispelend springt ze het bed van Frans op. Die is zichtbaar blij om de hond te zien en begint haar meteen te aaien.

"Ik heb vroeger ook altijd een hond gehad", vertelt hij. Vijf minuten later staat hij aangekleed naast zijn bed om een stukje te gaan wandelen. Bovendien zorgt een bezoek van Grietje er vaak voor dat iemand met dementie zich de rest van de dag een stuk beter voelt.

"Het is echt heel mooi om te zien wat de hond doet bij mensen."

De contacthonden die worden opgeleid door de stichting Blijf in Heeschwijk-Dinther, maken het verschil. "Het is echt heel mooi om te zien wat de hond doet bij mensen", zegt verzorgster Jamie.

"Het doet wat met de sfeer in het verzorgingshuis", zegt hondenbegeleidster Lieke: "Als ik alleen kom, dan kan de sfeer soms afstandelijk zijn. Maar zodra ik Grietje meebreng is dat anders, dan komt er een lieve hond op ze af, die niets van ze vraagt en alleen maar goeds wil."

"Grietje merkt het meteen als iemand verdrietig is."

Grietje signaleert ook de gevoelens van bewoners. Lieke: "Grietje merkt het meteen als iemand verdrietig is en geeft dan ook signalen af. Daardoor kunnen we dan samen inspelen op die gevoelens. Mensen vergeten even de zorgen om zich heen en voelen zich weer fijn.

De contacthonden zijn inmiddels een groot succes en worden onder meer ingezet in Schaijk, Erp en Uden. Maar de stichting Blijf heeft honden in heel Nederland. "De resultaten zijn hartstikke goed. Wij krijgen ook steeds meer aanvragen. De hele sfeer op een afdeling verandert met een hond erbij", zegt Twanneke Hertsenberg van stichting Blijf.

Zorgmanager Monique Weise van Brabant Zorg, waar De Nieuwe Hoeven onder valt: "De zorg voor mensen met dementie is best wel heftig en complex. Met de inzet van Lieke en contacthond Grietje zien wij prachtige resultaten. Als wij Grietje inzetten dan gebeurt er iets met onze bewoners. Ze reageren en maken contact, terwijl dat anders soms best moeilijk is. Als Grietje binnenkomt gaat direct alle aandacht naar haar. Dat is fantastisch om te zien!"

Grietje en Lieke op bezoek bij Frans (Foto: René van Hoof)
Grietje en Lieke op bezoek bij Frans (Foto: René van Hoof)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!