Video

Enorme schade in restaurant Tante Pietje na brand: 'Geen carnaval voor ons'

2 februari om 08:43 • Aangepast 3 februari om 10:34
nl
Restaurant Tante Pietje in de Korte Putstraat in Den Bosch is woensdagnacht flink beschadigd geraakt door een brand op de verdiepingen erboven. Het restaurant heeft vooral waterschade, de plafonds hangen naar beneden. Het duurt nog maanden voor de schade is hersteld. "Carnaval is voor ons voorbij."

De brand brak rond twee uur 's nachts uit in een opslagruimte boven het restaurant, dat is gelegen in een van de bekendste en drukste horecastraten in het centrum van Den Bosch. Er kwam veel rook vrij. De brandweer moest een aantal ramen inslaan om de rook uit het pand te krijgen.

"Als ze vijf minuten later waren geweest, hadden we hier niet meer gestaan."

Eigenaar Kees Lankhaar kreeg een appje van iemand over de brand. "Daarna ben ik als een malle hier naartoe gereden", vertelt hij donderdagochtend in het beschadigde restaurant. Op het eerste oog lijkt de schade mee te vallen, maar de brand heeft flink huisgehouden. "In de meterkast is niks meer heel, de bovenverdiepingen zijn helemaal in de vernieling. Als ze vijf minuten later waren geweest, hadden we hier niet meer gestaan."

De brandweer is zo'n anderhalf uur bezig geweest met blussen. "Daarna kwam er toch weer rook naar buiten. Die oude plafonds met riet ertussen, dat wil wel branden", zegt de horecaondernemer.

De waterschade in Tante Pietje is enorm (foto: Noël van Hooft/Omroep Brabant).
De waterschade in Tante Pietje is enorm (foto: Noël van Hooft/Omroep Brabant).

Medewerkers van Allerlei & Visserij, een restaurant tegenover Tante Pietje, ontdekten dat er brand was. Ze zaten nog na te borrelen na het werk. De medewerkers waarschuwden de brandweer. Zakelijk gezien ging het na de magere coronajaren net weer goed met het restaurant, zegt Lankhaar.

"Carnaval is financieel belangrijk, maar het is ook gewoon gezellig."

Dat het over een paar weken carnaval is, maakt het extra zuur. "Er komt geen carnaval voor ons. Die periode is financieel belangrijk, maar het is ook gewoon gezellig. Je kijkt er het hele jaar naar uit. Zeker hier in Den Bosch, één van de grootste carnavalssteden. Daar wil je gewoon aan meedoen, maar dat gaat hier niet gebeuren dit jaar."

Lankhaar wil niet te veel op de zaken vooruitlopen, maar vreest dat het nog lang duurt voor Tante Pietje weer gasten kan ontvangen. "Ik denk dat we blij mogen zijn als we in juli of augustus weer open kunnen."

"Ik krijg steun vanuit heel Nederland."

De brand maakt niet alleen op Lankhaar grote indruk. "Ik krijg steun vanuit heel Nederland, van vaste klanten en andere horecaondernemers", vertelt hij.

Omwonenden in naastgelegen appartementen aan de Korte Putstraat moesten woensdagnacht tijdelijk hun huis uit. De brand trok veel bekijks. Buurtbewoners hoorden explosies, die veroorzaakt werden door ontploffende koolzuurflessen.

Op beelden van de brand is te zien dat er veel rook vrijkomt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone