Al 44 jaar lief en leed bij BC De Waterstraot: 'Voor mij is dit thuis'

4 februari om 10:00 • Aangepast 6 februari om 09:28
nl
4 x 11 is dik feest. En dat is wat de jubilerende carnavalsclub De Waterstraot uit Halsteren wil uitbeelden met niet één, maar twee wagens. Een dubbele uitdaging, waar met man en macht aan wordt gewerkt. Want de saamhorigheid, er voor elkaar zijn, dat hoort bij de Waterstraot.
Profielfoto van Anne van Egeraat
Geschreven door
Anne van Egeraat

En dat is altijd zo geweest, blijkt uit de verhalen die gedeeld worden. De liefde voor het bouwen begon bij Pepijn Luijks al vroeg. "Als klein mannetje mocht ik op zaterdagen met mijn vader mee komen helpen", vertelt hij. En dat beviel zo goed, dat de 22-jarige fanatiekeling vorig jaar bestuurslid werd.

Ook bij Lendert Schuurbiers is het bouwen er met de paplepel ingegoten. "Voor mij is dit gewoon thuis." Zijn vader begon bij de club, hij ontwierp zelfs wagens. "Het ging bij ons thuis altijd over de wagens. De keukentafel lag altijd vol met schetsen." Er lopen momenteel zelfs drie generaties van de familie Schuurbiers rond bij de club.

"Het verlies van Wout heeft veel indruk op me gemaakt."

In de 44 jaar dat de bouwclub bestaat, zijn er ontelbaar veel herinneringen gemaakt. "Het mooie aan die periode is alle leut die we hebben gehad", zegt voorzitter Michel Nefs. "Maar er zijn ook tranen geweest, zoals het verlies van Wout. Dat heeft heel veel indruk op me gemaakt." Wout Hagenaars kwam in 2011 om het leven door een ongeluk tijdens het bouwen in de loods.

Lendert sluit zich bij de woorden van Michel aan. Hij herinnert zich nog goed de erehaag die zich vormde op de Grote Markt, toen de wagen van de Waterstraot aan kwam rijden. Speciaal voor Wout. "Iedereen was aan het klappen. De wagen werd vol met bloemen gegooid. Het respect dat we daar kregen, dat was bijzonder."

"We willen voor ons jubileum extra groots uitpakken."

Dit jaar doet de bouwclub dus met twee grote wagens mee aan de optocht van Bergen op Zoom. Deze rijden allebei mee in het A-klassement, het hoogste klassement.

Een van de wagens komt voort uit de coronaperiode. De tweede is speciaal gemaakt voor het jubileum. "Voor een jubileum willen we natuurlijk wel extra uitpakken", legt Michel uit. Het is voor hem ook een jubileumjaar, de voorzitter is namelijk 33 jaar lid van de bouwclub.

Twee wagens betekent wel twee keer zoveel werk. "Dat vind ik juist mooi", zegt Pepijn nonchalant. "Nou, als je me vraagt of we dat nog eens gaan doen: echt niet hoor!", vult Michel lachend aan. "Het is echt wel heel veel werk." Eén ding is in ieder geval al duidelijk: "We gaan dit jaar weer een hele mooie carnaval tegemoet!", aldus Pepijn.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone