Willem II en TOP Oss winnen Brabantse derby's, afgang FC Eindhoven

3 februari 2023 om 22:04 • Aangepast 10 februari 2023 om 10:53
Het was een avond in de Keuken Kampioen Divisie met veel doelpunten. Zo scoorde Willem II liefst vijf keer tegen het arme Helmond Sport (5-1). TOP Oss haalde uit tegen buurman FC Den Bosch: 3-0. FC Eindhoven daarentegen, kreeg juist vier tegentreffers. FC Dordrecht was met 4-0 te sterk.
Profielfoto van Hans Janssen

TOP Oss - FC Den Bosch 3-0
Het was een echte Brabantse derby, die TOP en FC Den Bosch met elkaar ‘uitvochten’. Al in de eerste helft werd viermaal een gele kaart getoond en wel aan Rick Stuy van de Herik, Kay Tejan en Dean van der Sluys van de thuisclub en aan Teun van Grunsven van de Bossche rivaal. Gescoord werd slechts eenmaal, door Jearl Margaritha, die in de 26e minuut het net vond.

Met nog een kwartier op de klok werd het duel beslist door Stuy van de Herik (2-0). Ondertussen hadden aan Bossche zijde Jorn van Hedel en Tomas Kalinauskas inmiddels ook geel gezien. In de extra tijd werd het feest voor TOP helemaal compleet door een treffer van Kyvon Leidsman.

Willem II - Helmond Sport 5-1
Een ander Brabants onderonsje speelde zich af in het Koning Willem II Stadion in Tilburg. Willem II was meer dan een maat te groot voor Helmond Sport. Al in de eerste helft nam het afstand van de Helmondse laagvlieger door doelpunten van Leeroy Owusu en Elton Kabangu.

Snel na de hervatting leek het weer spannend te gaan worden toen Martijn Kaars voor Helmond Sport scoorde. Binnen 4 minuten was het verschil opnieuw twee, toen Jizz Hornkamp er vanaf elf meter 3-1 van maakte. Daarna moest Helmond Sport nog treffers incasseren van Max Svensson en Jeremy Bokila. Scheidsrechter Joey Kooij deelde aan zes spelers een gele kaart uit: Erik Schouten, Svensson (Willem II), Flor Van Den Eynden, Peter van Ooijen, Elmo Lieftink en Jarno Lion (Helmond Sport).

Willem II wacht maandag weer een tegenstander uit eigen provincie: dan komt FC Eindhoven op bezoek.

ADO Den Haag - NAC Breda 2-1
NAC’s nieuwe trainer Peter Hyballa had voor de ontmoeting met ADO Den Haag al gewaarschuwd dat de 5-1 zege van een week eerder op Jong AZ in de juiste proporties moest worden gezien. ADO maakte dat duidelijk op het veld van het Bingoal Stadion. Jody Wehrmann, na een werkelijk schitterende Haagse aanval, opende de score in de 23e minuut. Ruim een kwartier later hielp NAC-verdediger Tijs Velthuis ADO op een wel erg ongelukkige wijze aan de 2-0.

In de tweede helft bakte de formatie van oud-bondscoach Dick Advocaat er niet veel meer van. Behoudens een enkele kans en een doelpunt van Odysseus Velanas wist NAC hiervan niet te profiteren. ADO moest het duel uitspelen met tien man, omdat Thomas Verheydt van het veld was gestuurd.

FC Dordrecht - FC Eindhoven 4-0
Ronduit teleurstellend, zo verliep voor FC Eindhoven het treffen met FC Dordrecht. De nummer drie van de Keuken Kampioen Divisie miste duidelijk de twee geschorste aanvallers Charles-Andreas Brym en Evan Rottier. Maar ook verdedigend was het niet best wat de ploeg van trainer Rob Penders liet zien. Pepijn Doesburg en Tidjany Touré bezorgden de thuisclub een verrassende 2-0 voorsprong bij rust.

In de tweede helft werd het nog erger voor de Eindhovenaren, toen andermaal Touré wist toe te slaan. In de 90e minuut bepaalde Mauro Savastano de eindstand op 4-0. Wat een drama voor de Penders-equipe. Eén geluk: concurrent Almere City FC verloor ook, van... Jong PSV.

Almere City FC - Jong PSV 1-2
Het misschien wel mooiste doelpunt deze vrijdagavond kwam op naam van Jason van Duiven. De spits van de Jong PSV mikte de bal in de 23e minuut met een prachtige boog over de toch niet klein uitgevallen keeper van Almere City FC, Nordin Bakker. Na ruim 20 minuten in de tweede helft trok Van Duiven andermaal de aandacht. Nu profiteerde hij even slim als knap van een botsing tussen twee spelers van Almere City en dat betekende 0-2. Eén smetje op de prestatie van Van Duiven: hij kreeg, net als ploeggenoot Fedde Leysen en Manel Royo (Almere City), een gele kaart.

O ja, Almere City redde in de 83e minuut de eer: Lance Duijvestijn benutte een strafschop.