Vrouw en huilend kind rennen langs A16 na botsing: 'Ze waren in shock'

5 februari 2023 om 10:07 • Aangepast 6 februari 2023 om 09:58
nl
Een bizarre situatie langs de A16 bij Prinsenbeek. Agenten zagen daar een vrouw met een kind rennen op de vluchtstrook. Ze bleken afkomstig uit een auto die kort daarvoor op een lantaarnpaal naast de weg was gebotst. Agent Maarten zag hen als eerste. “Het jongetje was volledig in paniek en huilde hard.” De vrouw bleek later onder invloed te zijn.

Toen de gewaarschuwde agenten aankwamen op de plaats van het ongeluk - waar geen ander verkeer bij betrokken was - zagen ze niemand meer in de auto zitten. De auto was zwaar beschadigd.

Iets te verbergen
“Je treft een auto leeg aan. Een aparte ervaring,” vertelt agent Maarten, die vrijdagavond de late dienst draaide en daar met een collega was. “Mensen gaan meestal weg van een plaats delict omdat ze wat te verbergen hebben. Vaak zijn ze onder invloed.”

De twee agenten splitsten op en gingen op zoek naar de bestuurder. Een kleine tien minuten later trof Maarten de vrouw en haar kindje aan bij de afrit Breda-Noord/Prinsenbeek. “Ze kwamen in tegengestelde richting, uit de richting Rotterdam, naar boven gelopen. De vrouw was gewond aan haar gezicht en het kind was enorm aan het huilen. Hij was echt in paniek.”

'Is ze gevlucht of wilde ze hulp halen?'
Maarten pakte direct een traumabeertje uit de auto en gaf die aan het jongetje. “Het was alsof er een lichtschakelaar omging. Hij stopte direct met huilen en werd rustig. Je zag dat het vertrouwd voelde.” Het was een regenachtige, koude avond dus kreeg de jongen ook een warmtedeken.

“Zijn moeder was behoorlijk geschrokken. Ze was in shock.” Of de vrouw daadwerkelijk op de vlucht was, is Maarten niet duidelijk geworden. “Voor mij is oprecht de vraag: is ze gevlucht of wilde ze juist hulp gaan halen? Ze was echt aangeslagen, ontdaan. Het is echt een forse klap geweest.”

Melding bij Veilig Thuis
De vrouw gaf bij de agenten aan de bestuurder van de gecrashte auto te zijn. Daarop werd zij getest op het gebruik van alcohol en drugs. Hieruit bleek dat zij inderdaad onder invloed was. Zij heeft een proces-verbaal gekregen. Vervolgens zijn de vrouw en het kind naar een ziekenhuis gebracht. Daar is bloed afgenomen van de vrouw voor verder onderzoek.

"Gezien alle signalen die wij op dat moment hadden en de ernstige zorgen die wij ons maakten over het welzijn van het kind, hebben wij de situatie direct gemeld bij Veilig Thuis", laat de politie weten. "Dit zijn wij, evenals het ziekenhuis, wettelijk verplicht als we ons zorgen maken om de omgeving waarin een minderjarige zich bevindt. Veilig Thuis heeft de situatie met urgentie opgepakt en neemt alles in onderzoek."

Het verschil maken
Als politieagent met vijfentwintig jaar ervaring kijkt Maarten terug op een bijzondere dienst. “Het is mooi dat je met zo’n traumabeertje het verschil kunt maken. Dat zoiets kleins voor een kind zoiets groots betekent.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!