Avian Thuiszorg onder verscherpt toezicht, zorgen over veiligheid

6 februari 2023 om 20:00 • Aangepast 14 februari 2023 om 15:08
nl
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft Avian Thuiszorg in Breda onder verscherpt toezicht gesteld. Er zijn zorgen over de kwaliteit van de thuiszorg en de inspectie vermoedt dat Avian informatie achterhoudt. Degene die tot enkele maanden geleden directeur van Avian was kwam al eerder in opspraak. Zo zou hij een concurrent ernstig bedreigd hebben.
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

Avian biedt thuiszorg in Breda, Tilburg en omgeving. "Oost west, thuis best, een gezegde die je des te beter realiseert wanneer je zorg nodig hebt. Iedereen wilt thuis blijven wonen en wij van Avian Zorg doen daar onze uiterste best voor", zo valt (inclusief schrijffouten) te lezen op de website.

Veiligheid van zorg
De inspectie zet daar vraagtekens bij en maakt zich zorgen over de kwaliteit en de veiligheid van de zorg die Avian biedt:

  • Zo zouden aangeleverde gegevens niet kloppen met informatie die de inspectie al heeft.
  • Er ontbreekt een overzicht van alle cliënten.
  • Er is geen toezichthouder aanwezig bij Avian, hoewel dat wel verplicht is.
  • Dat Avian sinds 2019 drie keer nieuwe bestuurders heeft gekregen, vindt de inspectie ook zorgwekkend.
  • Ook heeft de zorgorganisatie volgens de inspectie informatie achtergehouden.
  • Er wordt niet gereageerd op brieven.

Dreigementen
Een van de bestuurders van Avian was tot november 2022 de 39-jarige Khalid El Ôtmani. Hij kwam eerder al in het nieuws door meerdere misstanden bij een van zijn zorgbedrijven in Amsterdam.

Zo schreef het Parool dat El Ôtmani een concurrent uitschold na een zakelijk conflict. Ook zou hij de man bedreigd hebben.

Ook zou El Ôtmani werken met ongediplomeerde medewerkers die niet komen opdagen voor cursussen. Er zou sprake zijn van 'grove nalatigheid'. De krant noemt hem een 'zorgcowboy' en schrijft dat hij al meerdere keren voor de rechter verschenen is vanwege diverse conflicten in de branche.

Ander bedrijf ook in de fout
Gelijktijdig met de ingreep van de inspectie in Breda, zijn er ook maatregelen genomen bij een ander bedrijf waar El Ôtmani bij betrokken was in Rijswijk (Zuid-Holland). Bij de stichting Good4Life, ook actief in de thuiszorg, zou de kwaliteit en veiligheid eveneens niet gegarandeerd zijn. Ook dit bedrijf is onder verscherpt toezicht gesteld.

Op 25 april moeten beide bedrijven de risico’s voor de kwaliteit en veiligheid van zorg weggenomen hebben.

Reactie El Ôtmani
Khalid El Ôtmani laat aan Omroep Brabant weten dat hij niks met het verscherpt toezicht te maken heeft. Toen hij begon bij Avian Thuiszorg was de inspectie al bezig met de organisatie, maar het verscherpt toezicht is na zijn vertrek ingesteld.

Volgens El Ôtmani heeft hij in zijn periode als bestuurder juist diverse verbeteringen doorgevoerd.

Heb je ervaring met Avian Thuiszorg of andere informatie die je met ons wil delen? Mail dan naar [email protected].

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!