Het hele huis vol hulpgoederen: 'De kinderen moeten buiten spelen'

9 februari 2023 om 14:30 • Aangepast 18 februari 2023 om 02:03
nl
Terwijl de hulpverlening in Syrië heel moeizaam op gang komt na de aardbeving van maandag, komen Brabanders in actie. Hester, Mohammed en Marianne zamelen in hun huis spullen in voor Syrische slachtoffers van de aardbeving. "Van de week kwam een Syrische man koekjes brengen. Helaas krijgen we voedsel niet over de grens, maar het is zo'n mooi gebaar."
Profielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door

De Stichting Help Syrië zet zich al ruim tien jaar in voor de vluchtelingen in dat land. Marianne Verhagen uit Sprang-Capelle sloot zich twee jaar geleden bij de organisatie aan.

“Het is gek genoeg begonnen met mijn breiclubje. Toen mijn hele familie genoeg breiwerkjes had, gingen we op zoek naar een goed doel om spullen voor te maken.” Marianne zamelt heel het jaar spullen in, maar sinds de aardbeving staat haar huis behoorlijk vol voor deze specifieke hulpactie.

“De stichting weet hoe het werkt, bij wie ze moeten zijn en via welke wegen.”

“Er komen constant mensen aan de deur en ik krijg heel veel telefoontjes van mensen die wat willen brengen.” Inmiddels heeft ze zo’n dertig zakken in haar slaapkamer liggen, van boodschappentassen tot containerzakken. “Mocht de nood aan de man zijn, dan leg ik alle zakken in mijn voortuin met een zeil eroverheen. Gelukkig blijft het de komende dagen droog.”

Ingezamelde spullen in slaapkamer van Marianne (privéfoto).
Ingezamelde spullen in slaapkamer van Marianne (privéfoto).

Stichting Help Syrië opereert vanuit Deventer en rijdt met een vrachtwagen door het land om bij alle inzamelpunten spullen op te halen. “Als het goed is, komen ze zaterdag weer langs.”

Volgens Marianne heeft de stichting goede contacten in Syrië, ze rijden al jaren naar het door oorlog verscheurde land om goederen te brengen. “Ze weten hoe het werkt, bij wie ze moeten zijn en via welke wegen.”

“We kunnen inmiddels niet meer door de woonkamer heen."

Ondertussen puilt ook de woonkamer van Hester in Waalre uit met ingezamelde spullen. “Het is ontzettend druk, echt bizar. Op dit moment gaat alweer de telefoon. Mijn woonkamer is inmiddels afgeladen vol.” Ze regelde zelf een transportbedrijf om de spullen naar Deventer te brengen. Want daar worden alle goederen verzameld, gesorteerd en vervolgens naar Syrië gebracht.

Haar woonkamer is inmiddels onbegaanbaar dat merkt het hele gezin. “Onze drie kinderen spelen vanmiddag buiten, want binnen is geen plek meer. Als het goed is worden de spullen vandaag nog naar Deventer gebracht.”

Mohammed Mahoud heeft een inzamelpunt in Bergen op Zoom voor de stichting. Hij gaat verhuizen en heeft dus een aantal ruimtes die leegstaan. Zijn schuur staat inmiddels vol spullen voor Syrië, zijn geboorteland. Hij woont al een tijd in Nederland. In het getroffen gebied heeft hij geen familie. “Maar dit is het enige wat ik kan doen voor deze mensen.”

Datzelfde geldt voor Marianne: "De meeste mensen die spullen brengen hebben hun wortels in het aardbevingsgebied. Ze komen hier met tranen in de ogen aan de deur. Ze zijn zo dankbaar dat ik de spullen wil verzamelen. Dat is heel ontroerend."

LEES OOK: Syrisch gezin uit Goirle verliest tientallen familieleden bij aardbeving

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!