Dit is waarom dorp aan A50 boos is: ‘Dertig meter led-mast is overlast’

9 februari 2023 om 20:19 • Aangepast 18 februari 2023 om 02:04
nl
Elke automobilist die de afgelopen tijd over de A50 van Veghel naar Eindhoven is gereden, heeft er een spandoek met leuzen zien hangen. Met een enorme hoogwerker laat Willem Smits iedere dag bij Eerde een andere slogan boven de snelweg zweven. Hij wil zo voorkomen dat er op die plek een enorme reclamemast komt.
Profielfoto van Rochelle MoesProfielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

Er zou daar een dertig meter hoge digitale reclamezuil moeten komen. Smits is niet de enige tegenstander: ook veel andere inwoners van Eerde zien de zuil niet zitten. Ze zijn bang dat het door de reclamezuil nooit meer donker wordt in het dorp. “We hebben gekeken hoe dat er op andere plekken uitziet. En iedereen staat ervan te kijken dat zo’n paal in een buurtschap mag komen.”

Volgens Willem Smits wordt het woongenot van de Eerdenaren ieder jaar minder. “De snelweg is altijd een grens geweest tussen industrie en het buitengebied hier. Er kwam al steeds meer verlichting op de panden en nu komen er tien schepjes bovenop. Met twee schermen van honderd vierkante meter per stuk.”

"We zijn al weken bezig, maar een inhoudelijke reactie is er nog niet."

De mast wordt neergezet door het bedrijf Poort van Veghel. Dat bedrijf begrijpt de zorgen van de bewoners, maar zegt dat het commercieel nou eenmaal interessant is. De gemeente Meierijstad (waar Eerde onder valt) is volgens het bedrijf nu aan zet.

Omwonenden hopen dat zij een stokje steekt voor de plannen, maar ze voelen zich tot nu toe niet gehoord. "We zijn al weken bezig met mailen en hebben ook al contact gehad met de wethouder. Maar een inhoudelijke reactie hebben we nog niet." Daarom gaat er nu een petitie rond tegen de plannen. Van de 1300 inwoners hebben er 900 hun handtekening gezet.

De gemeente laat weten de zorgen van de omwonenden serieus te nemen. "De aanvraag voor een omgevingsvergunning is nog in behandeling en na het nemen van het besluit kan er nog bezwaar worden gemaakt", aldus een woordvoerder.

Willem Smits hoopt dat zijn hoogwerker de komst van de mast kan tegenhouden (Foto: Omroep Brabant).
Willem Smits hoopt dat zijn hoogwerker de komst van de mast kan tegenhouden (Foto: Omroep Brabant).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!