Racistische teksten geprojecteerd op stadhuis: 'Houd Lampegat Blank'

21 februari 2023 om 06:00 • Aangepast 1 maart 2023 om 02:03
nl
Op het stadhuis in Eindhoven waren maandagavond korte tijd racistische teksten te lezen. Volgens Oscar, die dit zag, ging het om teksten zoals 'Houd Lampegat blank' en links naar een complotwebsite.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

'Alaaf namens Blank Nederland', stond er onder meer. En: 'We moeten het voortbestaan van ons Volk en een toekomst voor Blanke Kinderen veiligstellen'.

'Het viel niet heel veel mensen op, maar wel de politie'
Wie deze teksten op het gebouw projecteerde, is niet duidelijk. Volgens Oscar kon de projectie - die rond halfelf 's avonds te zien was - snel worden beëindigd. "Ik denk dat het maar vijf minuten te zien was." Of er ook mensen zijn aangehouden, is niet duidelijk.

"Ik zat bij een plekje vlakbij het Stratumseind toen ik het zag", vertelt Oscar. "Het viel volgens mij niet heel veel mensen op, maar wel de politie. Agenten gingen er snel op af."

Een woordvoerster van de gemeente Eindhoven was dinsdagochtend nog niet bekend met de projectie. De gemeente doet onderzoek.

Extreemrechtse groepering
Eerder vonden soortgelijke acties plaats tijdens de jaarwisseling op de Erasmusbrug in Rotterdam en begin deze maand op het Anne Frankhuis in Amsterdam.

De verantwoordelijkheid voor de tekst op de Erasmusbrug werd op Telegram opgeëist door een extreemrechtse groepering. Leden van de appgroep 'White Lives Matter' (WLM) schreven dat Nederlanders en Duitsers samenwerkten bij die actie. Ook kondigde de groepering meer acties aan.

Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar de leuzen op de Erasmusbrug. Het OM is van mening dat die uitingen strafbaar zijn.

LEES OOK: Aangifte burgemeester na racistische projectie: 'Carnaval is van iedereen'

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!