Philips-top ziet af van bonussen na teleurstellend jaar

21 februari 2023 om 09:21 • Aangepast 1 maart 2023 om 02:03
nl
Het bestuur van Philips ziet af van de bonussen over vorig jaar. Dat hebben de raad van commissarissen en het bestuur gezamenlijk besloten, stelt het bedrijf. Reden is volgens topman Roy Jakobs een zeer teleurstellend jaar.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

Afgelopen jaar bleef er gedoe met de slaapapneu-apparaten en had Philips nog altijd problemen in de leveringsketen. Jakobs kondigde in oktober en vorige maand ontslagrondes en een reorganisatie aan, waardoor in totaal tienduizend banen verdwijnen de komende jaren.

'Geleerd van kritiek'
Philips-bestuurders hebben normaal gesproken recht op een bonus in cash, maar ook een bonus in aandelen die over een langere termijn geldt. Van beide bonussen ziet de top van het bedrijf af.

Vorig jaar was er veel kritiek van aandeelhouders op het beloningsbeleid van Philips, waar ook toen al problemen speelden met slaapapneu-apparaten en leveringsproblemen. Het bedrijf zegt daar van geleerd te hebben en na gesprekken met aandeelhouders tot de beslissing te zijn gekomen.

Opvallend is wel dat de vertrokken topman Frans van Houten zijn bonussen niet heeft afgestaan. Hij kreeg een bonus van 265.000 euro. Daarnaast krijgt hij ook de aandelenbonus.

De in oktober aangetreden Jakobs krijgt overigens een basissalaris van 1,2 miljoen euro. Dat is minder dan de 1,325 miljoen euro die zijn voorganger Frans van Houten verdiende.

LEES OOK:

Duizenden nieuwe meldingen van problemen met apneu-apparaten Philips

'Grote reorganisatie zorgt voor stoelendans onder Philips-medewerkers'

Philipsmedewerkers nog maanden in onzekerheid over hun baan

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.