Ziekenhuispersoneel gaat staken: half maart alleen nog spoedzorg

21 februari 2023 om 10:54 • Aangepast 1 maart 2023 om 02:04
nl
Medewerkers van ziekenhuizen in heel Brabant gaan staken. Ze zijn het beu dat ze niet meer loon krijgen en daarom volgen er half maart acties. De ziekenhuizen sluiten een dag lang de deuren en zijn dan alleen geopend voor spoedeisende hulp, zo laten de vakbonden weten.
Profielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

Personeel van onder meer ziekenhuis Bernhoven, het Jeroen Bosch, Elkerliek, Anna, Maxima MC, Amphia en Bravis doen mee met de staking. Zij gaan zondagsdiensten draaien, waarbij er geen geplande afspraken plaatsvinden. Dat is het ultieme stakingsmiddel, volgens de bonden.

Te weinig loonsverhoging
De vakbonden en de werkgevers ruziën al een tijdje over de lonen. De afgelopen maanden waren er onderhandelingen, maar daar is niets uitgekomen.

De vakbonden willen dat de lonen dit jaar met 10 procent en nog eens 100 euro bruto per maand omhooggaan. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) vindt dat ze genoeg heeft geboden en blijft bij de 13 procent loonsverhoging, verspreid over twee jaar. Maar dat is voor de bonden niet genoeg. Ze stelden de ziekenhuizen een ultimatum en dat is inmiddels bereikt.

In veel ziekenhuizen zijn er al actiecomités samengesteld en spandoeken opgehangen. Personeel van het Amphia ziekenhuis in Breda voerde vorige week al actie door de hoofdingang van het ziekenhuis te blokkeren. De precieze datum van de staking is nog niet bekend.

LEES OOK: Personeel Amphia voert actie: 'Ik kan mijn reiskosten niet eens betalen'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!