Met een huifkar langs de carnavaleske voortuinen in Spurriezeiersland

21 februari om 18:52 • Aangepast 2 maart om 02:00
nl
Stiphout heeft niet alleen een carnavalsoptocht, maar ook een geveltocht. Tijdens de coronacrisis ontstond in Spurriezeiersland deze nieuwe traditie. Volgens de carnavalsvereniging is het de grootste geveltocht van Brabant. Huizen versierden ze al langer met carnaval, maar sinds 2021 worden tuinen en gevels volgens een heel thema versierd.
Profielfoto van Collin Beijk
Geschreven door

In 2021 lag er een dik pak sneeuw tijdens carnaval en door de coronacrisis en lockdowns was carnaval vieren nauwelijks mogelijk. "De prins vond dat er toch iets georganiseerd moest worden, ook al mochten we niet bij elkaar in de buurt komen", vertelt Eric de Greef van carnavalsvereniging De Spurriezeiers.

Dat was een succes, want er deden bewoners van wel zo'n dertig huizen mee vorig jaar. Ook dit jaar zijn er bijna twintig voortuinen en gevels versierd. "Het zorgt voor een stukje extra betrokkenheid en ziet er ook heel gezellig uit", vertelt Eric voor een volle tuin aan de Gasthuisstraat.

De carnavalsvereniging heeft zelfs een huifkar met rolstoeloprit geregeld zodat ook ouderen en mensen die moeite hebben met lopen, kunnen genieten van alle versierde gevels.

Eric van CV de Spurriezeiers (rechts) voor een van de versierde tuinen (foto: Collin Beijk).
Eric van CV de Spurriezeiers (rechts) voor een van de versierde tuinen (foto: Collin Beijk).

Een paar honderd meter verderop woont Martien Giebels en zijn tuin lijkt wel een geschiedenisboek. "Ik heb er een oud en versleten thema van gemaakt, met allemaal spullen over de geschiedenis van carnaval in Spurriezeiersland." Hij maakte die spullen nagenoeg allemaal zelf.

Giebels was jarenlang actief voor de buurtvereniging. "We versierden dan met de hele straat de tuinen met carnaval. Sinds corona pakt het hele dorp het nu op", vertelt hij. Hij heeft dit jaar zelfs wat oude spullekes uitgeleend aan een paar andere buurtbewoners.

Martien Giebels in zijn versierde tuin (foto: Collin Beijk
Martien Giebels in zijn versierde tuin (foto: Collin Beijk

Vriendengroep Elf over Acht heeft een enorme pop in de versierde tuin gezet. "Dat is Malle Wap en daarmee deden we zaterdag en zondag mee aan de optochten in Stiphout en Helmond", vertelt Erick van den Bogaerd. "Het is een eerbetoon aan de oude stadsdichter Bert Kuipers doe 55 jaar geleden een liedje over Malle Wap had. Dat hebben wij als groep opnieuw ingezongen."

De groep vindt de geveloptocht ook een mooi en verbindend initiatief. "En Malle Wap krijgt zo nog meer aandacht. Maar hij kan wel vanaf woensdag opgehaald worden door andere carnavalsgroepen die er iets mee kunnen", zegt Erick lachend.

Vriendengroep Elf over Acht met hun Walle Wap (foto: Collin Beijk).
Vriendengroep Elf over Acht met hun Walle Wap (foto: Collin Beijk).
Foto: Collin Beijk
Foto: Collin Beijk
Foto: Collin Beijk
Foto: Collin Beijk
Foto: CV de Spurriezeiers
Foto: CV de Spurriezeiers

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone