Vuilnisophalers toch aan het werk: stakingen worden opgeschort

22 februari om 08:46 • Aangepast 2 maart om 02:00
nl
De vuilnisophalers gaan woensdag toch aan het werk. Onder meer in Den Bosch zouden vuilnisophalers vijf dagen gaan staken vanaf woensdag. Maar nu de Nederlandse gemeenten en vakbonden een principeakkoord hebben bereikt over een nieuwe cao voor gemeentemedewerkers, zijn de stakingen opgeschort. Dit meldt de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).
Profielfoto van Bart ElzendoornProfielfoto van ANP
Geschreven door
Bart Elzendoorn & ANP

Aan die overeenkomst gingen weken van stakingen bij gemeenten vooraf, waarbij in steden als Utrecht, Den Haag en Amsterdam geen vuil werd opgehaald. In Brabant zou vanaf woensdag gestaakt worden in de gemeenten Den Bosch, Altena, Vught, Heusden, Bernheze en Oisterwijk.

De VNG en vakbonden FNV, CNV en PDO hebben afgesproken dat de lonen in de laagste schalen met 13 procent omhoog gaan. Dan gaat het bijvoorbeeld om de vuilnisophalers en medewerkers van de stadsreiniging. Bij de iets hogere schalen, waar bijvoorbeeld een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) onder valt, is een stijging van zo'n 12 procent afgesproken. In de hoogste schalen stijgen de lonen bijna 7 procent, legt een woordvoerder van de VNG uit.

VNG-onderhandelaar Ton Heerts kondigde vorige week tijdens een vakbondsmanifestatie in Utrecht aan met een nieuw cao-bod te komen. Hij zei te begrijpen dat de geboden 5 procent meer loon te karig was, maar noemde de eisen van de vakbonden te hoog.

De overeenkomst met een looptijd van twaalf maanden geldt voor ongeveer 190.000 medewerkers in de gemeentelijke sector. Vakbondsleden moeten de afspraken nog wel goedkeuren. Naast loonsverhogingen zijn er ook afspraken gemaakt over onder meer vakantiedagen, sociale zekerheid en ouderschapsverlof.

"We hebben hard moeten knokken voor dit resultaat", stelt CNV-onderhandelaar Juan Schot in een verklaring. "Maar het is niet voor niets geweest. Uit dit akkoord spreekt waardering voor de gemeenteambtenaren die de afgelopen jaren veel extra taken erbij hebben gekregen. Volkomen terecht springen de laagste salarisgroepen er procentueel het beste uit. De mannen en vrouwen van de gemeentelijke reinigingsdiensten en handhaving hebben Nederland de afgelopen weken laten zien en horen dat zij voor Nederland onmisbaar zijn, maar ook dat zij zelf de eindjes nauwelijks aan elkaar kunnen knopen."

Omroep Brabant sprak in de aanloop naar de staking met vuilnisman Carlo Peulen (57), die al tien jaar bij de vuilnisophaaldienst in Den Bosch werkt. “Ik heb collega’s die niet meer kunnen rondkomen, vertelde hij dinsdag. Eerder legden vuilnisophalers in Tilburg al eens het werk neer.

LEES OOK:

Vuilnisman Carlo gaat staken: ‘Het wordt een klerezooi in Den Bosch’

Vuilnismannen Dennis en Jael staken voor meer geld: ‘Opkomen voor oew eige’

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!