Vuilnisman Carlo gaat staken: ‘Het wordt een klerezooi in Den Bosch’

21 februari 2023 om 12:35 • Aangepast 1 maart 2023 om 02:04
nl
Vuilnisman Carlo Peulen (57) uit Den Bosch legt het werk vanaf woensdag neer. Samen met 'een groot deel' van zijn collega’s van de afvalstoffendienst gaat hij vijf dagen staken voor een betere cao. “Ik heb collega’s die niet meer kunnen rondkomen.”
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

“Stapels vuilniszakken naast de ondergrondse containers”, verwacht Carlo, die al tien jaar chauffeur is bij de vuilophaaldienst in Den Bosch. “Bij de kliko thuis zullen de zakken zich ook opstapelen. En je krijgt een hoop zwerfafval. Mensen gaan rommel bij de containers neerzetten, omdat hun kliko vol zit."

"Het wordt een klerezooi."

Veel afval zal vanaf woensdag niet worden opgehaald in de gemeenten Den Bosch, Altena, Vught, Heusden, Bernheze en Oisterwijk. Het personeel van de stadsreiniging gaat daar namelijk vijf werkdagen staken. Door de staking wordt huisafval en bedrijfsafval niet opgehaald. "Het wordt een klerezooi", voorspelt Carlo.

“Alles wordt duurder. Ik heb collega’s, vooral uitzendkrachten, die niet meer kunnen rondkomen”, weet Carlo. “Ik kan zelf geen ei bakken,” grapt hij, “maar ik hoor ook van mijn vrouw dat alles duurder wordt in de supermarkt. Brandstof, energie, de huur, alles gaat omhoog. Het gaat echt nergens meer over.”

"Staken met carnaval, dat kunnen we niet maken."

Eigenlijk was het plan om carnavalsmaandag al te gaan staken, volgens Carlo. “Maar dat kunnen we niet maken naar de carnavalsvierders. Dan gaat het echt om tonnen afval. Carnaval zit echt in mijn hart.” De straten in het centrum worden overigens wel schoongeveegd, zegt hij: “Dat is een andere ploeg.”

Volgens de vuilnisman is er veel begrip bij bedrijven en inwoners voor de actie. “Dat hoor ik als ik het afval nu ophaal”, zegt hij vanaf de vuilniswagen. “Iedereen merkt het in zijn portemonnee, dus mensen kunnen zich inleven in onze situatie.”

"Pesten is niet het doel."

Of het echt gaat stinken? "De temperatuur hebben we mee: het gaat vriezen. In de zomer zou het anders zijn." Hij benadrukt: "Het is niet de bedoeling dat we mensen gaan pesten. Alles we dat zouden willen, zou het pas echt een klerezooi worden."

De ambtenaren staken voor een hoger loon en compensatie voor de inflatie van volgend jaar. Er wordt al langer gestaakt door onder meer de vuilophaaldiensten. Telkens zijn andere gemeenten aan de beurt waar dan het werk wordt neergelegd.

De actie duurt tot en met dinsdag. Overigens wordt er wel een uitzondering gemaakt: mochten hulpdiensten in de problemen komen omdat er afval in de weg ligt, dan ruimt de stadsreiniging dat wel op. Ook het klein chemisch of gevaarlijk afval wordt nog steeds opgehaald bij bedrijven.

LEES OOK: Op deze plekken blijft het afval na carnaval nog dagen liggen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.