Trucker reed Jesse (17) dood op gevaarlijke rotonde: 200 uur taakstraf

22 februari 2023 om 14:21 • Aangepast 2 maart 2023 om 02:00
nl
Een 55-jarige vrachtwagenchauffeur uit Schijndel is veroordeeld tot een taakstraf van 200 uur omdat hij een dodelijk ongeluk heeft veroorzaakt in Vught. Daarbij kwam in oktober 2021 de 17-jarige Jesse om het leven. De rechtbank rekent het de chauffeur zwaar aan dat hij de rotonde kende en daarom extra voorzichtig had moeten zijn.
Profielfoto van Megan Hanegraaf
Geschreven door

In een lege zittingszaal oordeelt de rechtbank dat de 55-jarige chauffeur onvoorzichtig en onoplettend heeft gereden. Net als de officier van justitie en de nabestaanden rekent het de rechtbank de trucker zwaar aan dat hij de plek van het ongeluk kende. Hij wist dat de rotonde tussen de Esscheweg en Vijverbosweg in Vught gevaarlijk en onoverzichtelijk is.

Kwestie van seconden
Dinsdagmiddag 5 oktober 2021 ging het mis op de gevaarlijke rotonde in Vught. Toen de vrachtwagenchauffeur bij de rotonde kwam, stopte hij voor twee fietsers. Dat waren Jesse en een vriend. De vriend van het slachtoffer reed rechtdoor, van de rotonde af. Jesse sloeg zelf linksaf en bleef op de rotonde, buiten het zicht van de trucker.

Nadat de chauffeur was gestopt voor de twee fietsers, reed hij de rotonde op. Met zo'n 15 tot 20 kilometer per uur sloeg hij rechtsaf. Niet beseffend dat hij de fietsers weer tegen zou kunnen komen op de rotonde. Hij zag Jesse over het hoofd. "Het was een kwestie van seconden", zei de trucker tijdens een eerdere zitting.

'Voorzichtiger geworden'
"De situatie vraagt om extra oplettendheid. De verdachte wist dat er fietsers op de rotonde waren. Hij had hen immers net voor laten gaan", zegt de voorzitter van de rechtbank. Maar de trucker handelde er niet naar.

Toch valt de straf lager uit dan het Openbaar Ministerie (OM) had geëist: 200 uur taakstraf in plaats van de hoogst mogelijke straf van 240 uur. "Het ongeval heeft de verdachte ook geraakt. Hij is voorzichtiger geworden. De kans op herhaling is niet groot."

Ook eiste justitie een rijontzegging van drie maanden, plus negen maanden voorwaardelijk als hij opnieuw in de fout gaan. Omdat de Schijndelaar chauffeur is van beroep, beseft de rechtbank dat de man zijn werk niet meer kan uitoefenen als zijn rijbewijs wordt afgepakt. Daarom krijgt de trucker alleen een voorwaardelijke rijontzegging voor één jaar.

Aanpassingen rotonde
Na de dood van Jesse is er een nieuw ontwerp gemaakt om de rotonde voor al het verkeer veiliger te maken. Er gebeuren nog te vaak ongelukken. In september vorig jaar raakte er nog een fietsster zwaargewond toen ze werd aangereden door een vrachtwagen. De werkzaamheden zijn al gestart.

De boom met herinneringen aan Jesse moet ook verdwijnen. De nabestaanden hadden dat liever niet. Maar ze willen wel dat er alles aan wordt gedaan om nieuwe ongevallen te voorkomen op deze kruising. De vernieuwde rotonde moet halverwege mei helemaal klaar zijn.

LEES OOK: Jesse (17) doodgereden op gevaarlijke rotonde: 'Trucker kende die plek'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!