Boeren boos over nieuwe mestregels, maar waterschap ziet er ook niks in

22 februari 2023 om 18:40 • Aangepast 3 maart 2023 om 02:00
nl
Totaal onnodig en frustrerend. Zo omschrijft melkveehouder Ruud Taks (40) in Terheijden de nieuwe maatregelen rondom het uitrijden van mest, die vorige maand plots werden aangekondigd om de waterkwaliteit te verbeteren. Volgens de boer zou het nieuwe beleid zelfs een averechts effect hebben. "Hier gaat het water echt niet van vooruit."

Het viel bij veel boeren rauw op het dak. Waar eerder nog was beloofd dat 2023 een overgangsjaar zou zijn voor de strengere mestregels, worden die nu toch al vanaf 1 maart flink aangescherpt. Onder zware druk van de Europese Commissie, die af wilde van de speciale behandeling voor Nederlandse boeren.

In de praktijk hebben die strengere regels meerdere gevolgen. Een daarvan is dat er een speciale bufferzone komt bij veel sloten. Dat betekent dat er binnen drie meter van de sloot geen mest meer mag worden uitgereden.

Ook mogen boeren minder mest uitrijden. Dat heeft grote impact op het bedrijf van Taks. "We moeten nu meer kunstmest kopen voor misschien wel 10.000 euro per jaar. En datzelfde bedrag betaal ik om van de overtollige mest van mijn koeien af te komen." Alles bij elkaar dus een extra kostenplaatje van zo'n 20.000 euro per jaar.

"Hier is de waterkwaliteit wél in orde."

En wat de melkveehouder extra frustreert, is dat de regels volgens hem overbodig zijn. "Deze maatregelen worden genomen, omdat in sommige gebieden de waterkwaliteit niet in orde is. Maar hier is dat wél het geval. Het RIVM neemt regelmatig monsters en daarbij zitten wij ver onder de toegestane normen. Als de kwaliteit er echt beter van zou worden, zijn wij graag bereid om maatregelen te nemen. Maar nu gaat het misschien zelfs achteruit."

Louis van der Kallen is als bestuurder van het waterschap Brabantse Delta medeverantwoordelijk voor die kwaliteit van het water. Toch is hij het helemaal eens met Taks en veel andere boeren. "Wij zijn ook overvallen door deze maatregel, die volstrekt onterecht is voor een groot deel van ons gebied. Op veel plekken is de kwaliteit al op orde en dan is het niet uit te leggen dat je boeren op kosten jaagt."

"Alle bedrijfsplannen kunnen de sloot in."

Buiten de financiële gevolgen, wijst Van der Kallen ook op de bedrijfsvoering die in het gedrang komt. "Kijk naar de productiemogelijkheden. Gras heeft bijvoorbeeld bepaalde hoeveelheid voedingsstoffen nodig om goed te kunnen groeien, die voornamelijk in dierlijke mest zitten."

En ook de timing helpt volgens hem niet mee. "Doordat de regels nu plots worden opgelegd, hebben veel boeren al lang een bedrijfsplan klaar voor dit jaar: wanneer rijd ik mijn mest uit, hoeveel en aan wie verkoop ik mijn restanten? Nu kan hij opnieuw beginnen. Zo ga je niet met mensen om."

Op dit moment proberen Van der Kallen en zijn collega-bestuurders die boodschap over te brengen aan het ministerie. "We zijn in gesprek. Al heb ik niet het idee dat daar altijd iemand luistert. Ook omdat ze naar Brussel moeten luisteren. Voor ons als waterschap gaat het uiteindelijk om de waterkwaliteit, maar hoe we daar komen is ook erg belangrijk. Daarvoor hebben we de steun van de boeren nodig."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!